Бившият председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) бе окончателно осъдена от т.нар. "Отровно трио" за непозволено увреждане, съобщи EURACTIV, като цитира съдебните регистри. 

Караянчева трябва да плати по 1000 лв. на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков. 

Това е частичен иск от 10 000 лв. и след като тримата печелят окончателно, вече могат да заведат ново дело за по 10 000 лв., по което ще е доказано, че има причинена вреда.

„Отровното трио“ осъди Цвета Караянчева

„Отровното трио“ осъди Цвета Караянчева

Те я обвиняват в клевети срещу тях

Припомняме, че през януари тази година Караянчева бе осъдена. 

Пред съда Хаджигенов, Бабикян и Минеков заявиха, че твърденията на Караянчева са откровени неистини, насочени към оклеветяване на организаторите на протеста. Настояха, че са претърпели болки и страдания и са уронени престижът, личното им достойнство и морал.

В писмен отговор пред съда тогава Караянчева посочи, че изказванията ѝ не са обидни, нито клеветнически и че тримата водят световно известен протест срещу властта и затова трябва да имат по-висок праг на търпимост на изказванията. Оценката и коментарите били личното ѝ впечатление като гражданин и като председател на Народното събрание за поведението на протестиращите.

"Отровното трио" се закани да съди Цвета Караянчева

"Отровното трио" се закани да съди Цвета Караянчева

Заради твърденията ѝ, че олигарски извън страната финансират протестите срещу властта

В мотивите си съдия Кристиян Трендафилов подчерта, че в настоящия случай не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство.

"Създава се впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата и че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари", пише съдът. Изразите "въоръжен протест" и "хвърчаха бутилки със запалителни смеси" засилват внушението за непочтеност на тримата, за които се създава усещането, че са допринесли за ескалация на напрежението и агресия на протестите, допълни в мотивите си съдът.

В интервю през 2020 година Караянчева каза: "Олигарси, които финансират онази част от протеста, като "Отровното трио"; "Мафия, която финансира протестите"; "въоръжен протест"; "На протеста са хвърчали бутилки със запалителна течност". Това даде повод на триото да потърси правата си в съда.