Скандалните документи за подслушвани политици и бизнесмени покрай скандала с общинаря на ГЕРБ Орлин Алексиев изтекли не от ДАНС, а от МВР.

Новината дойде след заседанието на парламентарната комисия за контрол върху спецслужбите. Самият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който днес бе препитан от депутатите от комисията, споделил, че документите са изтекли от силовото ведомство. Следващата седмица в комисията ще бъдат изслушвани главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и отново Писанчев.

ДАНС е информирала МВР за разработката „Орлин Алексиев". Председателят на комисията за контрол върху спецслужбите Димитър Дъбов потвърди информацията. Според него очевидно някой в МВР е копирал документите.
Тече проверка на дирекция „Вътрешна сигурност", за да се намери кой е изнесъл материала, обясни социалистът.

Писанчев в кулоарите пред журналисти:
Хубаво е да подслушваме всички, но не можем
Още...

Стана ясно, че ДАНС така или иначе е трябвало да информира МВР за случая. Дъбов бе категоричен, че не продължава безконтролното подслушване на политици и бизнесмени. Нито едно от упоменатите лица в справката не е било подслушвано, категоричен бе червеният депутат. Техните имена попадат в случая покрай разработката срещу Орлин Алексиев.

Изтеклото в общественото пространство всъщност представлява разпечатка на част от разговорите на един от телефоните му, обясни Дъбов.

На днешното заседание според него е станало ясно и какво общо има Орлин Алексиев с националната сигурност, за да попадне в полезрението на агентите от ДАНС.
В следващите седмици според Дъбов ще излязат интересни факти в тази посока.

Самият Владимир Писанчев също бе категоричен, че депутати и бизнесмени не се подслушват от ДАНС и изтъкна, че агенцията не подслушва всички.

Георги Кадиев и Георги Свиленски, за които се твърди, че са били слушани от ДАНС, отказаха коментар пред медиите, но директорът на ДАНС бе категоричен, че те не са подслушвани.

По темата в сряда във вътрешна комисия най-вероятно по същата тема ще бъде препитан Светлозар Лазаров, но това няма да отмени участието му в заседанието на комисията за спецслужбите следващия четвъртък.