Собственик на къща - фантом събира пари от туристи. За това съобщиха читатели на news.bg, които са били измамени със сумата от 150 лв.

Те са искали да наемат къща за новогодишните празници и са потърсили подходяща в интернет. Сред многобройните обяви в мрежата изборът им се спира на къща в Априлци.

Обявата, публикувана на доста места в глобалната мрежа, изглежда примамлива - „Спокойствието и красивата природа ще направят Вашата почивка незабравима! Къща Маунтин стар разполага с 6 двойни/тройни стаи, разположени на 2 етажа", се посочва още в нея.

Там се отбелязва, че къщата се намира на улица „Хелевска" 82. Мъжът, който отговаря на дадените за контакт телефони, е повече от любезен. Представя се под името Георги Емилов. Гарантира доброто прекарване на своите клиенти и дори предлага да им сготви празнична вечеря по техен избор.
Настоява обаче те да прекарат поне две вечери в „къщата му".

След като разбира, че компанията има намерение да остане само една вечер, склонява да я отдаде, но при условие, че по банков път му се преведе като капаро сумата от 150 лв.

Сумата бива изпратена. Впоследствие обаче групата решава да провери дали всичко около наетата къща е изрядно. Съмненията им се пораждат от прекалено ниската цена за нощувка там.

Проста справка в общината показва, че на дадения за контакт адрес не е регистриран туристически обект.

Пред news.bg Анета Кокошарова от общината в Априлци обясни, че това, че там няма регистриран туристически обект, не означава, че къща липсва. По думите й не е рядкост различни собственици на къщи да ги дават под наем с цел туристически услуги, като избягват регистрацията на имотите като туристически обекти. По този начин се спестява плащането на данъци.

В конкретния случай обаче Кокошарова посочи, че на въпросната улица и номер в регистрите на общината не е записано нищо.

След като компанията разбира, че има голям риск да прекара Нова година на голо поле, иска да получи парите си обратно.Собственикът на къщата-призрак веднага се съгласява. Въпреки обещанието сумата да бъде преведена, това не се случва.
В момента и двата дадени за връзка с него телефони са изключени.

За къщата-фантом пред news.bg потвърдиха и от полицията в Априлци. От там посочиха, че на улица „Хелевска" 82 реално има празно поле. От полицията добавиха, че в момента по случая тече проверка.

По думите на главен инспектор Петър Яшев има подадени сигнали за подобна измама не само на територията на Априлци. Най-вероятно „любезният собственик" се представя и с различни имена.
Яшев не пожела да даде повече подробности, като заяви, че това би навредило на разследването. Той не пожела и да отговори дали собственикът на къщата фантом е вече изяснен.

Запитан дали поне банковите сметки на измамника са блокирани, за да не може повече хора да превеждат пари по тях, Яшев отговори, че за това се изисквало „много техническо време и бавни процедури".
За да бъде блокирана една сметка, трябва да представим доказателства, а за тяхното събиране е необходимо време, посочи той.

Попитан дали обявите за къщата са свалени от интернет, той отговори, че това е процедура, която не може да бъде регулирана от полицията. Всеки може да публикува каквото си иска в интернет, изтъкна той.

Проверка на news.bg показа, че обявата за къщата в Априлци продължава да се намира на много места в интернет. Не на малко обаче има и оплаквания от вече „опарили се" туристи.