Съвместна инициатива "С бистър ум зад волана" стартираха Българската петролна и газова асоциация (БПГА), Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". В рамките й ще започнат и "широколентови" проверки от страна на екипи на КАТ в бензиностанции, част от БПГА, а в някои обекти ще бъдат предоставена възможност водачите да си правят тестове за алкохол, които да показват дали са в състояние да шофират.

"Правим стъпка към поставянето на акцент върху проблемите, свързани с употребата на алкохол и наркотици при управление на моторни превозни средства. Не е тайна, че асоциацията разполага с широка верига бензиностанции, затова намерихме за уместно да проведем кампания, насочена към водачите, че е абсолютно недопустима употребата на алкохол и наркотици зад волана. В голяма част от бензиностанциите, включени в тази кампания, са поставени стационарни апарати за тестване за алкохол, ще предоставим възможност и за еднократни тестери за водачите, когато те преценят. Всичко това ще е информативно и образователно, кампанията няма за цел да определи един или друг клиент на наша бензиностанция дали е употребил алкохол или наркотици", представи на пресконференция в БТА замисъла на кампанията Живодар Терзиев, председател на БПГА. В петролната и газова асоциация влизат големи вериги като "Лукойл", "Еко", "Шел", "Петрол", "Ромпетрол" и др.

Клиентите на бензиностанциите, които се съмняват дали отговарят на законните изисквания за шофиране, ще могат да си направят тест в специален ъгъл в търговските обекти, като евентуален положителен тест няма да води до подаване на сигнал до КАТ, а ще има за основна цел превенцията - въпросният водач да не шофира. Към момента с подобни машини-тестери са снабдени 10 обекта, но в скоро време ще се увеличат до 40-50.

В рамките на кампанията ще се обособи и електронна система, чрез която посетителите на обектите могат да подават сигнали за нарушения на пътя. Обмисля се и възможността да се въведе възможност всеки един да провери дали има висящи неплатени глоби към КАТ, като в последствие да си ги плати, но заради технически трудности тази система може да заработи или следващата година или към края на настоящата.

На 4 обекта на БПГА пък патрули на КАТ ще извършват проверки по време на великденските празници, като тепърва конкретните локации се уточняват, но ще има такива в София и в областните градове. Полицаите ще извършват обши рутинни проверки, които могат да включват както тестване за алкохол и наркотици, така и проверка на документите на автомобила, неплатените глоби и т.н. Подобни проверки ще се извършват около всички празници, при които има засилено движение - периода на баловете в края на май например, студентския празник 8 декември и т.н.

"Подготвяме инициативата от доста време, координираме я с МВР и организациите, свързани с безопасността на движение. Забавихме старта й умишлено заради изборите. (...) Кампанията е свързана с гражданския ни дълг, а не с търговската дейност на БПГА", посочи Андрей Делчев, изпълнителен директор на петролната асоциация.

За изминалата 2022 година при 1769 ПТП-та е установено наличие на алкохол или наркотици при някои от участниците, като при тези инциденти са загинали 40 и са ранени 546 човека. Това е увеличение с 7% на броя на катастрофите и с цели 38% на броя на загиналите в сравнение с 2021 година, представи статистика комисар Димитър Мичев, шеф на КАТ.

"Шампиони" по пияни водачи са Пловдив, София и Варна. За първите 3 месеца на настояща година пък при 349 ПТП-та са били намесени пияни и дрогирани шофьори.

"Няма безопасно количество алкохол зад волана", подчерта изрично Милен Марков, председател на Държавна агенция за безопасност на движение по пътищата. "Статистиката е смразяваща."

22 пияни и 4 дрогирани зад волана хвана полицията за ден

22 пияни и 4 дрогирани зад волана хвана полицията за ден

По метода "линеен контрол" са засечени 7 шофьори, употребили алкохол, и 3 - наркотици