"Пътна полиция" започва специализирана акция, насочена към тежкотоварните превозни средства и автобусите.

Акцентът в проверките ще бъде спазват ли шофьорите на камиони ограниченията за движение в определените часови интервали, поставянето на предпазни колани, ще се правят тестове за алкохол и наркотици. Това съобщи на брифинг пред медиите главен инспектор Севделина Атанасова от "Пътна полиция".

Ударните проверки ще продължат една седмица - от 19 до 25 юли. Такъв тип операции се провеждат 4 пъти годишно, като това е третата такава за 2021 г. "Тази операция се прави с цел предотвратяване на пътно-транспортния травматизъм, тъй като всички знаем, че при ПТП с такива превозни средства загиналите и ранените са повече, отколкото при другите произшествия", каза инсп. Атанасова.

При предходната аналогична акция, провела се през май, са проверени 8918 тежкотоварни автомобила, като са били установени редица нарушения при 2585 от тях, отчитат от КАТ. Най-честите нарушения са били свързани с превишена скорост, нередовни документи на водача и превозното средство, липса на предпазни колани, шофиране след чашка и др. 155 нарушения са установени при проверките на автобуси, като масово провинилите отново са превишавали скоростния лимит и не са носили колани.

Засилено е полицейското присъствие из цялата страна в разгара на летния сезон, уверяват от КАТ. Концентрация на полицейски патрули, регулиращи движението, има по летните курорти.