Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да прехвърли казуса с отнетите лицензи за охранителна дейност на "Делта гард" ЕООД в Конституционния съд.

Делото е образувано пред ВАС по жалба на "Делта гард" ЕООД срещу решението на Административен съд- София, което отхвърля жалбата на охранителната фирма против Заповедта от 04 ноември 2021 г. на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) в МВР. С нея са отнети четири броя лицензи, издадени на "Делта гард" ООД на основание от Закона за частната охранителна дейност.

Със свое определение върховните магистрати внасят в Конституционния съд питане дали е налице несъответствие в разпоредбата на МВР.

Тя предвижда необратимо отнемане на лиценз, а не временно ограничение, предпоставка за което е единствено привличането като обвиняем на дадено лице. Това означава, че ако обвинението се окаже неоснователно, възстановяване на лиценза на охранителната фирма остава невъзможно, което засяга правата на трети лица, посочват от ВАС.

Презумпцията за невиновност може да бъде опровергана единствено с влизането в сила на осъдителна присъда спрямо конкретното лице.

ВАС определя разпоредбата по Закона за частната охранителна дейност като в несъответствие с Конституцията, поради което се налага сезирането на Конституционния съд, който единствено може да прецени за наличието на противоречие и нарушени права.

ГДБОП проверява свързан ли е Младен Маринов с "Делта гард"

ГДБОП проверява свързан ли е Младен Маринов с "Делта гард"

Проверката е разпоредена от Бойко Рашков по сигнал на АКФ

Припомняме, че името на охранителната фирма стана и част от разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд" за кражбата на бизнеса на Илия Златанов, което предизвика и вътрешна проверка в МВР, резултатите от която все още не са ясни. В казуса бе замесено и името на вътрешния министър на ГЕРБ Младен Маринов. Именно по този казус президентът Румен Радев заяви, че в страната не може да има частни полиции.