Никога не сме попадали в такава абсурдна ситуация на правен хаос. Националната здравноосигурителна каса е институцията, която дава пример как се нарушават законите в България.

Това каза в Габрово председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов, цитиран от Дарик радио.

Според него все още няма яснота по какви правила и в условията на какъв договор работят общопрактикуващи лекари и болници.

Няма и цялостна концепция за развитието на спешната помощ, въпреки готвените промени.
Пишат се наредби, без да се правят анализи, без да има точни правила и да са изяснени принципите на заплащане и механизмите за обслужване на здравнонеосигурените.

Ще изпратим официално писмо до министъра на здравеопазването, в което ще настояваме за отговори на всички въпроси, свързани със спешната помощ, каза още д-р Кехайов.

На заседанието на Националния съвет на съюза ще бъдат обсъдени стъпките за организиране на национален медицински протест срещу здравната политика на правителството. За протестните действия ще се търси подкрепата на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи и на различни пациентски формирования.

Министърът на здравеопазването д-р Радослав Гайдарски и неговият заместник д-р Емил Райнов трябва публично да се извинят на лекарите в България за всички заблуди, които изрекоха, каза още председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Според него съвсем умишлено се лансират неверни данни, подадени от д-р Райнов, който е и председател на Управителния съвет на НЗОК. Вероятно целта му е министерското място, прогнозира още председателят на БЛС д-р Кехайов.