В последния ден, отреден за пледоарии в процеса срещу престъпната група на „килърите”, представителите на прокуратурата направиха своите възражения по същество на становищата, изразени в съдебните прения от адвокатите на петимата подсъдими. Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев бяха във Варненския апелативен съд, където се изслушват пледоариите, съобщиха от съда.

Прокурор Ася Петрова припомни в началото, че изводите на съда и мотивите към вече влезлите в сила присъди на всеки един от подсъдимите, както осъдителни, така и оправдателни, имат задължителна сила.

Като неоснователно бе определено твърдението на защитата на Георги Вълев, че мотивите на Шуменския окръжен съд (ШОС) са непълни и противоречиви, защото според прокуратурата, те не само са пълни, но и отговарят по форма и съдържание на изискванията на НПК. Прокуратурата не приема и твърдението на адвокатите на подсъдимите, че показанията на множество свидетели (Б.Джамалов, Г.Петков, Л.Цеков, Р.Димитров) и др., са били манипулирани.

Според обвинението всяко едно от свидетелските показания е било проверено, съпоставено и се потвърждава от други показания. Коментирани бяха и други свидетелски разкази, свързани с убийството на Румен Рачев, които според прокуратурата са проверени и потвърдени както от показанията на Боян Джамалов, така и от преките свидетели и очевидци на екзекуцията на шуменския бизнесмен.

Що се отнася до показанията на оспорените от подсъдимите свидетели Светлин Иванов и Симеон Симеонов, прокуратурата посочи, че при тях са били споделени факти за убийството на Румен Рачев и за съпричастието на подсъдимите Костов и Вълев към него. Факти, които до този момент не са били известни на разследващите.

Прокурор Петрова припомни на страните, че по делото е налична и бележка, написана в ареста от Вълев до своя служителка в негов хотел в Арбанаси, на която е указано тя да посрещне подобаващо свидетелите.

Коментирайки фактите и обстоятелствата около продажбата на Тракия банк, които бяха обект на анализ във възраженията на адвокатите, прокурор Петрова заяви, че в процеса на преговорите Весела Кюлева е била рекетирана от Георги Вълев и ако не е било сключено споразумението, то рекетът е щял да продължи.

По повод възраженията на адвокатите, затова как съдебните инстанции са оценявали доказателствените източници по това дело, прокурор Стефка Якимова припомни, че в своето решение ВКС е посочил кои доказателствени източници приема за годни и кои не, и в този смисъл не е редно те да бъдат подлагани на допълнителни оценки и коментари.

В заключение прокурорите по делото декларираха, че поддържат протеста срещу първоинстанционната присъда, който е представен на съда и с допълнителни съображения в повече от 100 страници.     

Протестът на прокуратурата се поддържа и от адвоката, който защитава интересите на близките на убития търновски адвокат Петър Лупов. Той заяви, че твърденията на подсъдимите и на техните адвокати, че процесът срещу групата на „килърите” и доказателствата, на които се основава произнесената присъда са скалъпени, не отговаря на истината.        

Според адвокатите на подсъдимите, възраженията на прокуратурата целели единствено да подкрепят обвинителната теза. Те отново твърдяха, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи към убийствата на търновския адвокат и на шуменския бизнесмен.

Коменирана бе и многократно споменаваната „зависимост” на свидетелите Джамалов, Цеков и Петков. Адвокатите отново настояха, че показанията им са „изтъргувани” срещу обещания за по-малки санкции по водените срещу тях наказателни производства и не бива да бъдат ценени от съда.            

В последната си дума пред съда всеки един от подсъдимите поиска от въззивния съд да прецени внимателно доказателствата по делото, да бъде справедлив и да ги признае за невиновни.           

Варненският апелативен съд намери делото за изяснено от фактическа и правна страна и уведоми страните, че ще се произнесе в публично заседание на 4 май 2016 година.