Случващото се днес не е случайно. Явно срещу мен се изпълнява поръчка. Това заяви на брифинг кметът на Пазарджик Тодор Попов по повод днешната акция в община Пазарджик на ДАНС, НАП и полицията.

Той обясни, че проверката е по сигнал за нередности.

По думи на Попов се проверяват десет документа, които са публични - копия от бюджета, актуализации на бюджета, публични документи. И за всичко това били изпратени над 30 души и един фотограф.

Градоначалникът бе категоричен, че случващото се днес не е случайно и "трябва да се направи цирк".

Той запита и какво прави НАП в тази проверка, при положение че общините се проверяват от Сметната палата.

Попов заяви, че е проверяван денонощно и припомни, че в петък късно вечерта му е била отнета шофьорската книжка от полицаи, защото е отказал да бъде тестван с дрегер за употреба на алкохол. Кметът обясни, че е бил спрян за проверка на разклона към село Паталеница, където е къщата му.

МВР, НАП и ДАНС влязоха в Община Пазарджик
Обновена

МВР, НАП и ДАНС влязоха в Община Пазарджик

Проверява се сигнал за финансови злоупотреби

"Спряха ме полицаи, които не познавам и не са от Пазарджик. Държаха се крайно арогантно и провокативно. Много искаха да дам проби за алкохол и наркотици, но аз ги знам тези номера. Бил съм 5 години съдия и 10 години адвокат и не се връзвам на елементарни схеми. Отказах да дам проби по една причина. Ако бях дал и като ги нагласят, щеше да излезе, че съм с 5 промила алкохол зад волана и съм надрусан. И какво ще последва - арест и след това не можеш да се оправиш", разказа той.

Попов посочи, че чака наказателното си постановление и ще обжалва административното си наказание пред съда. Той намекна, че сам си е направил кръвна проба след полицейската проверка, която ще покаже "където трябва".

Кметът определи случващото се като "абсолютна постановка".

Започналата тази сутрин проверка в община Пазарджик продължава.

Полицаи взеха книжката на кмет от Пазарджик, отказал тест за алкохол

Полицаи взеха книжката на кмет от Пазарджик, отказал тест за алкохол

Засилените проверки в страната за шофьори употребили алкохол или наркотици продължават до 2 ноември

Припомняме, през годините името на Тодор Попов беше замесено в няколко скандала.

През 2015 г. беше застреляна началничката на кабинета му Татяна Стоянова. Тогава Попов заяви, че по всяка вероятност покушението не е свързано със служебна ангажираност.

Година по-късно пък прокуратурата се зае да разследва законно ли е имуществото на кмета, след като журналистическо разследване показа имението на Тодор Попов в село Паталеница. Неофициално тогава то беше оценено за над 2 млн. лв.

Последният случай е отпреди 2 дни, когато Попов беше заловен пиян зад волана. Тъй като отказа да даде кръвна проба, книжката му беше отнета за две години. Градоначалникът трябва да плати и глоба от 2000 лева.