Започват показни предизборни акции за унищожаване на бездомни животни, алармират от фондация „Четири лапи". От там посочват, че са получили сигнал за поредно грубо нарушение на Закона за защита на животните.

От дружеството за защита на животните в Димитровград са се оплакали, че през последните седмици общински служители са започнали залавянето на бездомните кучета в града и изхвърлянето им на сметището.

Животните се залавят с упойка и, докато са още под въздействието й, се изхвърлят от високо в сметището. Някои получават сериозни травми, други остават затрупани под отпадъците, разказва Явор Гечев от „Четири лапи". Той бе категоричен, че това е грубо нарушение на Закона за защита на животните в опит преди изборите да се покаже на жителите на града, че проблемът може да се реши за няколко дни.

За съжаление, тези чисто кампанийни действия не могат да компенсират бездействието на общината по въпроса през последните години, посочват от фондацията. По данни на „Четири лапи"  в Димитровград няма приют или кастрационен център, в който да бъдат обработвани безстопанствените животни и така неминуемо броят им ще продължи да нараства.

Според организацията е масова практика преди избори да се правят подобни „чистки", с което да се демонстрира пред обществеността някаква дейност. Още по-фрапиращ сигнал е получен от Божурище, където местни жители са станали свидетели на това как от джип, собственост на общината, масово се отстрелват улични кучета.

Отдавна е доказано, че физическото унищожаване на бездомните животни не води до решаване на проблема, обясни д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни" към „Четири лапи". „

От фондацията са категорични, че сред причините за своеволията на местната власт по отношение на безстопанствените животни е и занижения контрол от страна на структурите на Българската агенция по безопасност на храните. От организацията нееднократно са сезирали агенцията за подобни случаи, но досега няма наложени санкции.

Междувременно „Четири лапи" продължава да оказва помощ на онези общини, които имат намерението да уважават разпоредбите на Закона за защита на животните и да намалят броя на бездомните кучета на своя територия по съвременен и ефективен начин.

През тази година вече бяха осъществени кастрационни кампании в Бобов дол, София и Несебър, а от началото на седмицата екип на международната организация работи на територията на община Летница. До края на месеца в Ловешка област ще стартира и още една кампания за кастрация, обезпаразитяване и ваксинация на скитащи животни - в община Угърчин.