Кокаин за повече от два милиона лева по пазарни цени задържаха митнически инспектори и полицейски служители от Хасково и Ловеч.

Това съобщиха от областната дирекция на МВР-Хасково. Специализираната операция е проведена на 9 и 10 октомври.

Общото тегло на иззетия наркотик е 9,430 килограма, уточниха от дирекцията.

29-годишен български пътник е задържан вчера от митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево". Той е пренасял 4,230 кг кокаин. Мъжът е пътувал с автобус по дестинацията Истанбул-София.

Уведомена в ОДМВР-Хасково и срещу мъжа е образувано досъдебно производство.

При проведените разлседвания, с цел документиране престъпната му дейност хасковските полицаи установяват и съучастника му - 46-годишен мъж от Ловеч.

Мъжът е заловен от полицейските служители в момент на товарене на кокаина в личния му автомобил БМВ. При последвалите претърсване и изземване в колата му се установи, че поставеният от него куфар е идентичен на този на съучастника му и също е със специално пригодени двойни стени.

При отварянето им са открити два черни полиетиленови плика, посипани с червен пипер, съдържащи от бежовото прахообразно вещество с общо тегло 5.200 кг.

Двамата са задържани с полицейска мярка в ареста на ОДМВР-Хасково. Общото тегло от 9,430 кг кокаин е иззето и предадено за експертиза.

Според криминалисти най-вероятно крайната дестинация на наркотика е страни от Западна Европа.

Предстоят вземането на мерки разпити пред съдия.

Операцията е проведена под ръководството на ОП-Хасково и ОП-Ловеч и в нея са участвали служители на СБОП-Хасково и СБОП-Ловеч.