Между 20 и 350 хиляди лева върви място за нотариус според неофициален ценоразпис, разпространяван сред кандидатите за свободните места.

Това каза специално за bTV министърът на правосъдието Миглена Тачева.

След четири дни ще се проведе поредният конкурс за 100 места за нотариуси в цялата страна.

Само за тези 100 места ще се състезават близо 1200 кандидати. Това разбира се създава и желанията, и предпоставките за осигуряване на място в системата по втория начин - чрез заплащане. Неофициалните цени за гарантирано спечелване на конкурса са между 20 000 и 350 000 лева в зависимост от мястото, на което кандидатът иска да работи като нотариус. Позициите в големите градове разбира се са по-скъпи.

„Този ценоразпис върви при всеки конкурс, който се провеждаше за нотариуси и докато досега имаше възможност това да се прави, не искам да твърдя нещо, за което не съм сигурна, но се говореха определени цифри за предишни години", поясни правосъдният министър.

При обичайната практика, по която е ставало вкарването през задната врата, е използван така нареченият черен номер, който е получавал всеки отделен кандидат. От февруари обаче този отличителен белег е премахнат и кандидатстването ще е анонимно, подобно на това за университетите.

Според министър Тачева обаче това родило нова далавера - определени хора лъжели, че могат да уредят дадения кандидат и му взимали парите, без да правят нищо.

"Ако кандидат за нотариус си издържи изпита, то това ще е на базата на неговите знания, а не на базата на това, че е платил на някой", каза Тачева.

"Ако пък на някой кандидат нотариус има определено име или на изпитна комисия или на, който и да е посредник, ще бъда отворена за всички скандали и ще проверя", обеща правосъдният министър.