Кой ще лекува бъдещите пациенти на българските лекари. Този въпрос зададе от парламентарната трибуна на здравния министър Стефан Константинов червената депутатка Мая Манолова. Тя цитира данни на Българския лекарски съюз, според които само за изминалата 2010 г. страната ни са напуснали 500 лекари, като броят им се увеличава непрекъснато.

По думите на Манолова ключовият проблем с изтичането на български медици се задълбочава и само от началото на годината са издадени 145 удостоверения за напускане на страната. Депутатът от БСП заяви още, че родните медици бягат от България не само заради ниското заплащане, но и заради лошите условия в здравните заведения, намаляването на финансирането като цяло в сектора и недоброто му управление. 

Като особено проблемни области тя изтъкна все по-малкото медицински сестри у нас, намаляващия брой на патоанатомите и лекарите, ангажирани в Спешната помощ. Какво ще предприемете, за да спрете обезлюдяването на лекарската професия и кой ще лекува пациентите на лекарите, които напускат страната, попита Мая Манолова здравния министър.

Сериозни проблеми в здравния сектор открои и Валентина Богданова, която заяви, че в системата липсват млади кадри и допълни, че средната възраст на медиците у нас е 50 години. По думите й силно намалели са и специализантите. Тя допълни, че от 368 обявени места през миналата година са заети едва 165.

В отговора си здравният министър беше категоричен, че изнесените данни не са верни. Той уточни, че здравното министерство е изразило становището си пред просветното министерство, от което става ясно, че е необходимо да се увеличи броя на преминалите студенти през регулираните медицински професии. Предложението ми е да има увеличение на приема на студенти по медицина, за да има оптимално съотношение между броя на лекарите и медицинските сестри, обясни той.

По думите на здравния министър не е вярно, че броят на лекарите у нас е на едно от най-ниските нива в сравнение с други европейски страни. Той посочи, че отношението в тази насока е 3,6 медици на 1000 души население и изтъкна, че това е едно от най-високите равнища. Константинов призна, че съществува проблем с броя на медицинските сестри, но обясни, че това е тенденция в повечето страни от Югоизточна Европа. По отношение на средната  възраст на лекарите, той отново упрекна опозицията в изнасянето на неверни данни и съобщи, че тя е доста по-ниска от 50 години

Здравният министър заяви още, че към настоящия момент приетите специализанти са 2 845. През 2012 предстои завършването на 860 други. Тези специалисти ще допринесат за повишаването на качеството на медицинската помощ у нас, коментира здравният министър. От думите му стана още ясно, че към момента са заети по-малко от 30% от обявените места за лекари специализанти, като основната причина е по-малкият брой лекари, завършили през последната година.

Въпреки това той беше категоричен, че МЗ работи за преодоляване на този проблем и припомни, че през 2005 и 2006 г. дори не са били обявени места за специализанти.

Той увери, че в МЗ непрекъснато се обсъждат и анализират проблемите във връзка с обучението за специалност, а в резултат са извършени нормативни промени, с които времето за специализация ще се счита за трудов стаж.