Блокадата на сградата на КПКОНПИ е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Това заявяват в своя официална позиция от Антикорупционната комисия по повод днешните действия, организирани от Сдружение "Боец".

От Комисията подчертават, че уважават правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата КПКОНПИ. Те обаче не приемат ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места.

Посочва се, че протестните действия са повлияли на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход - Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. "Св. Неделя" № 6.

Протестиращи блокираха сградата на КПКОНПИ

Протестиращи блокираха сградата на КПКОНПИ

Искат среща със Сотир Цацаров

От Антикорупцията допълват, че извършената проверка в дирекция "Противодействие на корупцията" показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица на висши публични длъжности, подадени от ГД "Боец". По единия се осъществяват оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като подателят - ГД "Боец", е отрекъл авторството на сигнала.

КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на реда, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес, както и на хигиенистите, работещи в Комисията, които са почистили фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти.