Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси за ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски".

Производството е започнало по сигнал, че проф. д-р Борислав Юруков (мандати 2015-2019 и 2019 -2023 г.) е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си.

Пред КПКОНПИ проф. Юруков е заявил, че е започнал работа в ЮЗУ през 1981 г., като е преминал през всички нива на научно израстване. След проведени избори от Общото събрание на ЮЗУ през ноември 2019 г. е избран за ректор на университета за втори мандат, като след обжалване решението за избора му е влязло в сила през февруари тази година. Той отрича да е взимал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

Установено е обаче, че в качеството си на ректор на ЮЗУ от декември 2017 г. до декември 2020 г. включително проф. Юруков е издал 21 заповеди, с които е определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета в размери по приложени към заповедите списъци, също утвърдени от него като ректор. Във всички списъци е включено името и на самия него и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение, чиято обща сума по всички 21 заповеди за посочения период е 142 300 лева.

В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения, поясняват от КПКОНПИ и допълват, че единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име.

Според ЗПКОНПИ лице на висша публична длъжност няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес.

От събраните доказателства става ясно, че проф. Юруков е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които е реализирана материална и нематериална облага.

Според практиката на Върховния административен съд ЗПКОНПИ не допуска нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. Правилното и законосъобразно поведение в случая е било проф. Юруков да се отведе при определянето и утвърждаването на собственото си допълнително възнаграждение, като уведоми за това Общото събрание, като орган по избора му, категорични са от Антикорупционната комисия.

На ректора на ЮЗУ е наложена глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300, представляваща получената материална облага.

От КПКОНПИ посочват, че по сходен казус с бившия ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Кольо Динков ВАС е постановил, че има конфликт на интереси, защото "Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес, като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение или ведомство."