Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество образува производство за конфликт на интереси по отношение на изпълнителния директор и член на борда на УМБАЛ "Александровска" проф. Димитър Буланов.

Поводът са медийни публикации, според които докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ "Александровска".

Комисията ще провери основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.

От КПКОНПИ поясняват, че конфликт на интереси възниква, когато лице на висша публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството Комисията изисква необходимата информация и се произнася с писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на Антикорупционната комисия не са окончателни и подлежат на обжалване или протест. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

От КПКОНПИ подчертават, че за проф. Димитър Буланов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството - той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.