Единственият жив свидетел на живота в царския дворец в Кричим 94-годишната Иванка Николова даде показания на изнесено в село Куртово Конаре закрито заседание за собствеността на имота.

Делото е образувано по иск от страна на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, които искат връщането на Двореца в тяхна полза, а ответник в този съдебен процес е държавата.

Възрастната жена разказа пред магистрати в дома си за живота си в царския дворец след 1930 г., съобщи радио Пловдив. По думите й дворецът в Кричим е на царското семейство.

Според адвоката на царската фамилия Ели Христова показанията на баба Иванка ще потвърдят тезата, че имотът е собственост на фамилията Сакскобургготски.

Юрисконсултката на областната управа Дарина Тодорова, която защитава интересите на държавата, твърди, че показанията на старицата са по-скоро споделяне на лични спомени, които няма да имат тежест по отношение на собствеността на имота и определяне на неговите граници.

Баба Иванка е живяла пет години в двореца в Кричим през 30-те години на миналия век. Нейният мъж е бил телефонист на цар Борис и е бил приближен на монархическото семейство.

Жители на Куртово Конаре твърдят, че Фердинанд е заграбил частни и общински земи с насилие през 1902 г, а по-късно Борис построява на този терен двореца Кричим.
Следващото заседание по делото ще е на 21 април.