Претърсването продължава и може да се окаже, че има повече дрога на кораба. Такъв голям кораб да рискува само за 500 кг е неоправдано икономически.

Това мнение изрази криминалистът Иван Савов пред БТВ за попадналия 500 кг кокаин на българския кораб "Верила".

По думите му един килограм от кокаина на кораба струвал много повече, отколкото като стигне до крайните потребители. Въпросът е, че екипажът на кораба е бил наясно какво превозва. Нереално е да си представим, че никой от екипажа не е бил наясно, че се превозва такъв голям обем от наркотици на борда, посочи Савов. И добави - странно било, че точно в Ирландия е бил хванат корабът, защото наркотиците обикновено влизат в Европа през Нидерландия и Испания.

17 български моряци от кораба "Верила" са задържани

17 български моряци от кораба "Верила" са задържани

МВнР е изискало информация за заловения с 500 кг дрога български кораб

Савов изрази съжаление, че отново името на България е замесено в такава гадост и сега трябвало да се дават много обяснения. Екипажът на кораба са първите, които трябва да бъдат разпитани, с предишни курсове на кораба и да се върне лентата назад с няколко години. Братя Домусчиеви дължат обяснения защо в техен кораб се превозва такова количество наркотици, настоя да разбере криминалистът.

"Петното не е за братя Домусчиев, а за България, защото доказваме на едни хора, че ставаме за шенгенска държава", коментира Иван Савов.

Според него трябва да се направят елементарни криминалистични процедури - да се снемат отпечатъци и ще се разбере кой е имал съприкосновение с наркотика.

Кокаин за 20 млн. евро е намерен на българския кораб "Верила"

Кокаин за 20 млн. евро е намерен на българския кораб "Верила"

Акция на властите в Ирландия