Състав на Специализирания наказателен съд не даде ход на делото по същество срещу Емил Милев – Кроки, бос на така наречената Банда на Крокодилите.

Причината за решението на съда е неявяването в съдебна зала на подсъдимия Едуард Павлов, който е постъпил в урологичното отделение на Окръжна болница. Съдът счете, че има уважителна причина и даде нова дата за разглеждане на делото – 6-ти октомври.

Припомняме, Милев и групата му отговарят за четири нападения, както и за опит за убийство на полицай. Той е обвинен в ръководство на организирана престъпна група за магистрални грабежи, в която са участвали и подсъдимите Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров. С изключение на Павлов другите двама се явиха лично със защитниците си в съдебна зала.

Едно от обвиненията срещу Милев е за продължилото близо 5 години разследване за отвличането на турския гражданин Мустафа Гюмюш, край Вакарел на 14 декември 2009 г.

Съдът остави без уважение искането на Милев за прекратяване на съдебното производство и за отвод на съдебните заседетели и на прокурор Росица Славова, като подчерта, че нееднократно се е произнасял по предявените от него жалби.

Освен това счете за необходимо назначаването на съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия Милев, която да установи как се отразява престоят в ареста на психичното му здраве.

Емил Милев отстояваше своите искания по заведени от него жалби в продължение на повече от час. Той поиска публичност на процеса и изтъкна пред съдията, че целият процес срещу него е незаконен, в това число и задържането му по досъдебното производство. Според Милев той стои незаконно в затвора от 25 май 2015 г.

Сред аргументите на Милев за поискания отвод на съдебните заседатели и прокурора по делото бе липсата на доказателства, че са избрани чрез жребий на случаен принцип и обвини прокурор Славова, че е използвала показания на свидетел, които по думите му са фалшиви и че буквално заради нея стои в ареста.

Двамата магистрати ме мразят и противозаконно ме държат в затвора”, настоя Милев и изтъкна, че се чувства онеправдан – все едно е отвлечен от „Ислямска държава“ и дори по-лошо, тъй като се имитирало правосъдие.

Прокурор Славова заяви от своя страна, че могат да бъдат представени доказателства относно случайното ѝ разпределение.

Адвокат Ивайло Найденов подкрепи исканията на подсъдимия Милев, като изтъкна, че той коректно се позовава на Закона за МВР, където изрично било записано, че досъдебното производство се разпределя не по решение на прекия ръководител, а на случаен принцип и подчерта, че доказателствата за случайния принцип на определяне на прокурор Славова трябва да се съдържат още в кориците на делото.

Той изтъкна, че подсъдимия Милев е прав и има основания за предявените искания. Все пак съдът счете, че не може предварително да взема становища по доказателствата.

На няколко пъти съдията предупреди Милев да спазва добрия тон, в противен случай ще бъде отстранен от съдебна зала. Крокодила пък изтъкна, че много се ядосва като гледа всички тези неща и настоя, че правата му са нарушени и не желае да бъде съден от бивши комсомолци, които по думите му са особено манипулативни личности, визирайки състава от съдебни заседатели по делото.