Конституционният съд (КС) няма да излезе с решение по жалбата на омбудсмана Мая Манолова до изборите. Това съобщава БНР, позовавайки се на свои източници от съда.

Припомняме, че Манолова по-рано сезира Конституционния съд заради ограничението на броя избирателни секции в чужбина. Тя поиска като противоконституционни да бъдат обявени разпоредби от Изборния кодекс. Предвидените ограничения били в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократично общество. Те били и в противоречие с принципа от Конституцията, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от Основния закон права и задължения. Мая Манолова моли конституционните съдии да се произнесат във възможно най-кратък срок.

Манолова помоли Конституционния съд за бързо решение относно секциите в чужбина

Манолова помоли Конституционния съд за бързо решение относно секциите в чужбина

Българските граждани, където и да се намират, имат всички права и задължения

Източниците на националното радио обясняват, че магистратите няма да излязат с решение преди изборите, защото по закон съдът има едномесечен срок, за да получи становища на всички заинтересовани страни по спорния казус и да формира позицията. Друга причина е, че Изборният кодекс е публикуван пред май. Оттогава досега всички със съмнения в неговата съвместимост с Основния закон са можели да сезират конституционните съдии.

Съдиите щели да действат по правилата. Делото по искане на Мая Манолова щяло да бъде образувано днес и да бъде определен съдия-докладчик. Тъй като е ред на Филип Димитров да поема дела, се смята, че той ще е съдията-докладчик.

При посочването на пример, че през 1999 г. Конституционният съд е действал в условията на спешност около решение на българския парламент да реши самолети на НАТО да преминават през въздушното ни пространство на път за Косово, източникът на БНР е категоричен, че двата казуса не могат да се сравняват. Той също така допълва, че ако депутатите приемат анонсираните вече промени в Изборния кодекс за секциите за граница, щяла да отпадне необходимостта от произнасяне на съда.