Конституционният съд обяви за противоречащи на Конституцията някои от новоприетите текстове в Кодекса на труда, отнасящи се до отпуските на работници и служители.

За противоконституционен е обявен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., съобщи БНР.

Решението на Конституционния съд все още не е подписано от всички съдии. Очаква се това да стане утре. До тогава решението на съда трябва да бъде подписано от всички магистрати, включително и тези, които са с „особено мнение". Това са Румен Нейков и Благовест Пунев.

Припомняме, поправките в Кодекса на труда бяха атакувани от президента Георги Първанов и от депутати от БСП и ДПС. 51 депутати сезираха съда заради измененията в Кодекса на труда.

Тези разпоредби не са присъщи на социална държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията, се посочваше в мотивите, с които Първанов върна закона за преразглеждане и по този начин наложи вето. По-късно от КНСБ изразиха своята подкрепа за президента и неговите правни аргументи за ветото.

Възраженията на държавния глава обаче бяха отхвърлени от депутатите.