"Заради поредното безхаберие на институциите и грубо нарушение на законодателството, глутница кучета разкъсаха възрастна жена в Свищовското село Козловец. Това е поредният случай, в който отговорно за прилагане на закона лице обяснява, как трябва да се променят законите", коментира пред журналисти от във Велико Търново зам.-председателят на парламента Иван Иванов.

Според Иванов, за случая има няколко отговорни лица - кметът на селото и общинския градоначалник, които имат законово задължение за осъществяване контрол върху собствениците на кучета. Те имат правомощия по закон да контролират, да глобяват и да съставят актове.

В случай на нужда, имат право и да поискат съдействие от органите на реда и от служители на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, обясни Иванов.

Той обясни, че другата страна на проблема е точно БАБХ. Те като контролен орган по Закона за защита на животните, трябва да контролират как кметовете изпълняват задълженията си по същия този закон.

Арестуваха собствениците на кучетата, разкъсали жена в Козловец

Арестуваха собствениците на кучетата, разкъсали жена в Козловец

Двама съпрузи...

Чрез областните си дирекции от Агенцията по храните, би трябвало да контролират също, дали тези кучета са чипирани и вкарани в електронния регистър ВЕТИС." Би трябвало да се осъществява контрол и за начина на отглеждането им. Защото кучета масово се гледат за пазачи, вързани на метър синджир, без никакво спазване на минималните изисквания за хуманно отношение", коментира още Иванов.

Кучета разкъсаха старица в свищовско село

Кучета разкъсаха старица в свищовско село

Питбул и още две кучета се нахвърлили на жената

Според него БАБХ носят огромна вина, защото от 2008 г. до сега не са успели да направят работещ регистър и да накарат ветеринарните лекари да впишат в него кучетата със собственици. Не са успели и да накарат кметовете на общини да работят за регистрация на домашните и овладяване на безстопанствените кучета.

"Защото не знаем да има един глобен кмет, който не е изпълнил задълженията си по Закона за защита на животните (ЗЗЖ). Не знаем да има глобен и нито един собственик, който е изхвърлил кучето си на улицата", възмути се Иванов. Според него в този случай най-удобно ще се окаже, че кучетата са били бездомни. "И ще бъдат наказани не отговорните лица, а само самите кучета, сякаш те могат да носят отговорност за действията си", коментира Иванов.

Но бездомните кучета са функция на безотговорността на горепосочените институции и безконтролното отглеждане на домашните животни. Общините в България масово отделят пари за "справяне" с безстопанствените кучета, като абдикират от мерките за справяне с първопричината - домашните кучета.

На всеки е ясно, че докато не се повлияе на причината, следствието остава. И така кръгът е омагьосан- докато не се прилагат мерки за контрол на домашните кучета, бездомни винаги ще се възпроизвеждат и винаги ще се усвояват пари за "справяне" с проблема, които дори не отиват по предназначение", коментира още реформаторът. Така се нарушават няколко текста от Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Закона за защита на животните, категоричен бе Иван Иванов.