Вицепремиерът Меглена Кунева посъветва членовете на ВСС да си подадат оставките заради SMS скандала. По повод критиките на бившия правосъден министър Христо Иванов, че тя не е взела отношение по трусовете в съвета, Кунева отговори така:

„Какво разбрахте от всички, които се изказаха по повод на SMS-те.”

Аз не обичам да създавам просто шум, когато говоря”, добави вицепремиерът.

Съдебната система трябва да е независима от изпълнителната и законодателната власт, категорично посочи Кунева. Тя припомни, че тази си теза тя е оповестявала нееднократно.

Задълбочихме намаляването на авторитета на всички институции, които бяха въвлечени”, смята тя по повод SMS-драмите, разтресли държавата.

Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставките сами, ако така решат, подчерта Меглена Кунева. ВСС е институция, която е загубила репутацията, разочарована е тя.

ВСС, според нея, трябва сам да проведе вътрешно разследване за SMS скандала и кой е първоизточникът.

Вицепремиерът припомни обаче, че предстои да бъде гласуван нов Закон за съдебната власт и затова попита дали ако ВСС се разпусне, ще избираме новия състав според сега действащия закон или по новите разпоредби, които ще се гледат от законотворците през март.

Кунева все пак подчерта, че ако била на мястото на сегашните членове на ВСС, при този SMS скандал щяла да подаде оставката, за да спаси репутацията на институцията Висш съдебен съвет.