Грубите фалшификати често граничат с необяснима наивност. Това посочват от Националния осигурителен институт в своя годишен информационен бюлетин по повод редица нескопосани измами, разкрити от данъчните.

Един от тези случаи е от Пазарджик. Контролните органи установили, че две дружества на свързани лица са подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с общо 76 души.

При извършените ревизии и съобразно снетите обяснения от въпросните лица, ако всички тези хора, записани като продавач-консултанти или общи работници, наистина са работили в посоченото помещение от приблизително 6 квадратни метра и с обособено работно място, на всеки един квадратен метър работна площ биха се падали средно по 13 работници, посочват от НОИ.

Според представляващия осигурителя някои от лицата са заети с търговия. Не били обаче представени нито стоки, подлежащи на продажба, нито документи за реализирани продажби. В опит да се измъкнат от кашата някои от наетите заявили, че работното им място е било в "къща за гости". Проверката обаче констатирала, че сградата за която се твърди, че е с това предназначение, е построена до груб строеж.

Други пък обяснили, че са поддържали кафе автомати, но на посочените от тях адреси не била установена нито една машина.

За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за начет за общо 19 973,61 лв. На лицата, подали заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица, са постановени разпореждания за отказ. Подадени са сигнали до прокуратурата.