Осъденият на 18 години затвор за трафик на наркотици черногорец Будимир Куйович отново отправи провокация срещу институциите и обществото в България.
Тази сутрин той говори в ефира на сутрешния блок на националната телевизия БиТиВи, свързвайки се по телефона с адвокатката си.

От Министерство на правосъдието обявиха, че веднага след това е извършена проверка и е намерен мобилен телефон у Куйович, който е иззет. Будимир Куйович е наказан 14 денонощия в наказателна килия.

Припомняме ви, че адвокатът на Куйович - Елеонора Дулендарова обясни пред БиТиВи, че клиентът й се е включил в ефир, използвайки законното си право на телефонно обаждане от затвора. Според предварителна уговорка между двамата той е позвънил на мобилния й телефон, оставен на екипа в телевизията.

Образувана е проверка за начина, по който е внесен мобилният телефон на Куйович и дали има виновно поведение на служители от затвора. Директорът на ГД "Изпълнение на наказанията" Петър Василев е определил срок 20 дни за приключване на проверката.

14 денонощия в карцера за Будимир Куйович заради внесен по непозволен начин мобилен телефон в затвора.

Проверката на министерството обаче не включва самото казано от затворника, което също представлява провокация.

Будимир Куйович изброи имена на хора от прокуратурата, МВР, ДАНС и други институции, които са били в някакви взаимоотношения с него и са го заплашвали.

Той повтори тезата си от преди няколко дни, че е давал пари на бившия вътрешен министър Румен Петков и на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. Самият затворник призова прокуратурата да провери как и защо е ставало това.

Според разказа на Куйович, той е изведен от старозагорския затвор и е малтретиран и това не се е случвало само веднъж.
Целта била да бъдат извадени компромати - от Будимир Куйович са искани компромати срещу Илия Илиев и Ваньо Танов.

Хората, които са оказвали натиск върху него, Куйович назова: лично Камен Петков, който по моя информация е зет на Иван Драшков, и прокурора от пловдивската прокуратура Росен Димов и Младен Младенов.

Не знам от коя партия са тези хора, но делото срещу мен е изцяло на политическа основа", заяви Куйович.

Един от обвинените от Куйович - Валентин Петров също се включи в ефира на националната телевизия, за да отрече категорично казаното от него. По думите му в случая „Куйович" много неща са спестени и обеща другата седмица да оповести публично интересна нова информация.
„Надявам се, че все пак някой прокурор наблюдава в момента и ще последва реакция", каза генерал Петров.

Помолен да коментира телефонното включване в телевизионния ефир на Будимир Куйович генералният комисар на МВР Калин Георгиев бе категоричен: „Ние не сме адресатите на този въпрос". Според него отговор трябва да дадат хората, които упражняват контрол за режима в затворите и прокурорите, които упражняват общ надзор за законност.
Коментар по случая отказа и зам.-градският прокурор Роман Василев.