Владимира Янева трябва да огласи фактите около делото „Софийски имоти" и защо не си е дала отвод. Това заяви в ефира на bTV председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той посочи, че издигналите кандидатурата й магистрати трябва да посочат дали са знаели за „проблемните" моменти от кариерата й. По думите му оставката е акт на почтеност.

Груев припомни етичния кодекс на магистратите, според който при съмнения за конфликт на интереси, трябва да се изнесат всички факти около дадения случай. При потвърждаването им, представителят на Темида трябва да се оттегли, посочи Груев.

Припомняме, скандалът избухна след избирането на Владимира Янева за председател на СГС. За нея се твърди, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов и че неправилно е прекратила дело срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. По негово време бащата на Янева е купил два магазина от общинското дружество.

Съдия Галина Захарова, която подаде оставка и напусна Висшия съдебен съвет, заяви, че късно е разбрала за работата на Владимира Янева по делото "Софийски имоти".

Лазар Груев посочи, че е подкрепил кандидатурата на Величка Цанова, като в мотивите за избирането й е имало пълна статистика на работата й като съдия. Магистратът заяви, че издигналите кандидатурата на Владимира Янева трябва да отговорят дали са знаели за случая „Софийски имоти".

Груев заяви, че не му се иска да вярва, че е имало натиск за избора на новата шефка на СГС. Той посочи, че не знае да са пристигали букети с поздравления за Янева още преди обявяването на резултатите от гласуването във ВСС.

Председателят на касационния съд обясни, че инспекторатът на Висшия съдебен съвет ще направи проверка на Янева, но той може да прегледа само хода на делата. Груев призова етичната комисия да се самосезира, тъй като тя е компетентна да разследва евентуални конфликти на интереси.

Магистратът контрира обвиненията на премиера Борисов, е оглавил ВКС заради предишната си длъжност на съветник на президента Първанов. Той посочи, че може да е бил единствен кандидат за шеф на ВКС, но за избирането му са били нужни две трети от гласовете, което го прави консенсусна кандидатура.

Груев припомни още, че 6 години е бил конституционен съдия, има дълга практика като професор по конституционно право и има 2-годишна специализация в Германия. Той добави, че освен щатен служител в президентството е бил и председател на експертния съвет към МВР през 2001-2002г.

„Наказателното право никога не може да има цвят", категоричен беше Груев.