Лекар от италианската болница „St. Orsola" в Болоня идва специално у нас във връзка със случая на Елена Димитрова, който следим внимателно. Трансплантологът проф. д-р Аугусто Лауро ще посети България на 3 ноември, научи news.bg.

Освен че ще се запознае отблизо със състоянието на момичето, което чака за уникална трансплантация на черва в италианската клиника, той е изявил желание да се срещне с представители на българската Изпълнителна агенция по трансплантация.

Банкова сметка в помощ на Елена:
Титуляр: Елена Димитрова Димитрова
в лева: BG48 UNCR 7000 1519 3809 19
в евро: BG47 UNCR 7000 1519 3810 34
BIC(SWIFT): UNCRBGSF
Банка: UniCredit Bulbank

Престоят и разноските на д-р Лауро у нас, които са в размер на около 4 000 евро, ще се поемат от дарителската сметка на младата жена.

Близките на Елена са подготвили писмо, чрез което уведомяват отговорните институции у нас за посещението на лекаря и се обръщат с молба за съдействие. В писмото си, адресирано до Министерство на здравеопазването и лично министър Стефан Константинов, както и Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, те припомнят редицата проблеми, през които преминава тя.

Елена Димитрова вече е в италианската листа на чакащите трупен донор, но все още официално не е в българската. Липсва яснота как ще се организира евентуална трансплантация с български донор. Екипът от болница "St. Orsola" има готовност да изпрати медицински самолет за експлантацията на тънко черво, но е необходимо тяхната работа да се съгласува с българските експлантационни екипи, посочват те.

Освен това, пишат още близките й, при успешна тънкочревна трансплантация, няма нито един лекар в България, подготвен да следи състоянието на български пациенти. Това означава, че Елена ще бъде принудена да напусне България с всички неприятни последствия от това. В писмото си момичето пита още защо няма решение да получава TPN (пълно венозно хранене) на територията на Италия, въпреки по-ниската цена там.

Тези и други въпроси засягат пряко живота не само на 29-годишната жена, но и на всички бъдещи български пациенти със синдром на късото черво и би следвало да бъдат уредени и договорени, категорични са близките на момичето.

Допълват, че българските специалисти биха могли да използват опита на проф. д-р Лауро, който е сред организаторите на подобно съдействие между Италия и Словакия. То е и повод да се повдигнат ред други въпроси, като възможности за обучение на екип за експлантация на тънко черво и опции за съдействие и обмен на органи с Centro Nazionale Trapianti в Италия, който е сред най-успешните и опитни европейски агенции по трансплантации.

Междувременно, news.bg разбра още, че след забавяне, за което трябваше да сигнализираме отговорните институции,  фактурата за първите изследвания на Ели в италианската клиника вече е платена, както и необходимите й за домашното й парентерално хранене медикаменти.