4 години затвор при общ режим и 1000 лева глоба получи 37-годишният гражданин на Кралство Йордания Камал А. за принуда и заплахи на съпругата му. Той е с двойно гражданство, съобщават от държавното обвинение.

Съдът е признал за виновен Камал А. за принуда на съпругата му да му прехвърли правото на собственост върху неин собствен недвижим имот, като престъплението е извършено със заплахи, че няма да й позволи да вижда двете им деца.

Подсъдимият, който е лекар по професия, принудил съпругата си противно на волята й да остави двете им дъщери в Йордания, където живеят родителите му, като за това я заплашвал.

Третото обвинение срещу йорданеца е за противозаконно лишаване от свобода на съпругата си. Всички престъпления са били извършени в Кралство Йордания, където той примамил жената си и децата им да отидат на гости на родителите му. Там мъжът бързо променил отношението към съпругата си, грубо и обидно с нея се държали и родителите му, въпреки че майка му е българка.

И привличането към наказателна отговорност на Камал А., и постановяването на ефективната присъда от 4 години затвор са в отсъствието му, въпреки молбата за екстрадиция до Йордания.

Съдът в Аман се позовал на липсата на договор или споразумение между Хашемитското кралство Йордания и Република България за екстрадирането на престъпници. От приложените съдебни актове на йорданския съд не се установява местоживеенето на издирвания Камал А.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.