Председателите на 23 от всичките 28 регионални лекарски колегии смятат за незаконен провеждания днес извънреден събор на Българския лекарски съюз.

Повече от 380 от общо 440 делегати, необходими за провеждането на събора, са подписали декларации, че няма да присъстват.

Това лекарите са направили, защото се страхуват от фалшифициране на кворума, предаде БНР.

До сутринта председателят на Българския лекарски съюз доктор Андрей Кехайов, чийто мандат е изтекъл още преди осем месеца, не обяви публично къде провежда извънреден събор.

В същото време на мястото на събора охранителна фирма не допускаше лекарите, които го бойкотираха.

Междувременно председателят на парламентарната задравна комисия Борислав Китов заяви, че ако има корупционни практики по висшите етажи в здравеопазването, е най-добре те да не се изнасят пред Европейския парламент, а да бъдат внесени в прокуратурата.

Такъв бе коментарът на Борислав Китов, цитиран от БНР, във връзка с намеренията на Българския лекарски съюз да връчи утре в Европейския парламент протестна декларация, свързана със сериозните проблеми в българското здравеопазване.

Председателят на здравната комисия изрази изненада, че решението за протеста в Европарламента е взето от управителния съвет на Българския лекарски съюз, а не от лекарския събор.