Създаден е експертен съвет към директорския кабинет на НЗОК.

Това обяви на пресконференция днес доц. Петранка Троянова, член на експертния съвет и директор на Специализираната болница по онкология в София.

Съветът ще подпомага оперативната работа на ръководството на здравната институция. Това ще даде възможност да се чуят различни мнения на различни лекари от различни части на здравната система.

"Ще работи абсолютно прозрачно, безплатно и безкористно", заяви доц. Троянова.

В момента в експертния съвет членуват 10 души. Избрани са лекари, които са специалисти в различни области на здравеопазването и имат голям опит в организацията на системата, обясни доц. Петранка Троянова.

Това са лекари от извънболничната и болничната помощ, от университетски и районни болници.

Съветът няма права да взима решения и няма да има никакви представителни и имиджови функции.

"Той ще бъде коректив на това, което правим, а последната дума е на правителството", поясни директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Органът ще компенсира липсата на добър диалог с УС на БЛС.

„Законът не ни позволява да преговаряме с никой друг, освен с УС на БЛС, но се вижда, че добър диалог не може да се получи. Затова съветът един вид ще се опита да компенсира този липсващ диалог", каза директорът на здравната каса.

Експертният съвет и УС на НЗОК вече са провели две сбирки. Обсъждани теми са бъдещият бюджет и изпълнението на бюджета за 2008 г., обсъждат се и различни предложения за промени в наредби.