Ефективни стачни действия на лекарите няма да разрешат конфликта в Пирогов. Това заяви изпълнителният директор на Университетската болница в Пловдив доц Илия Баташки.

Той прогнозира че вероятно ще се стигне до компромис между здравното министерство и стачкуващите и така ще бъде туширано напрежението сред медиците.

Баташки коментира, че Университетската болница е приключила 2006 година с положителен финансов баланс от 5 милиона лева, но въпреки това дълговете на болницата са все още 7 милиона, съобщава радио Пловдив.

На въпрос как ще коментира исканията на протестиращите за по-високи заплати, той отговори че в момента заплатите в университетската болница в Пловдив са по-големи от тези, които получават лекарите в столицата.

Това се дължи на факта, че персоналът тук работи с максимално натоварване и обслужва 7% от пациентите в страната, подчерта изпълнителният директор. Той уточни, че в момента в болницата има 4 свободни места за лекари и 25 за медицински сестри.

Днес бе открита обновената клиника по анестезиология и интензивно лечение на Университетската болница. В нея са вложени 180 хил. лева за ремонт и закупуване на нова апаратура. Това е седмото звено което здравното заведение ремонтира със собствени средства. Годишно през интензивния сектор, който разполага с 21 легла минават над 600 пациенти, много повече са болните на които ежедневно се прави анестезия. Само за първите три месеца на годината техния брои е близо 10 500.