Две лекарки и технически сътрудник са задържани с подкуп за издадено експертно решение на ТЕЛК във Врачанско. По първоначални данни срещу предварително уговорени суми пациентите получавали решението за степен на инвалидност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейските служители действали по подаден сигнал, като в хода на разследването установили връзка на една от лекарките от комисията във Враца с нейна колежка в болница в Мездра.

Вчера в хода на проведената операция полицаите задържали д-р М.П. на 53 години - лекар в комисията по ТЕЛК в областния град, както и техническия сътрудник - 51-годишната М.А., минути след получен подкуп от 300 лева за издаване на експертно решение на ТЕЛК.

При проверката в кабинета са открити и иззети парите и документи, имащи отношение към разследването. Малко по-късно са претърсени няколко служебни кабинета, ползвани от д-р Р.Т. на 53 години - невролог в болницата в Мездра, откъдето също са иззети множество документи.

По първоначални данни трите действали в екип - срещу искана сума - от 50 до 700 лв., и често с неистински медицински документи техни пациенти получавали експертно решение за степен на инвалидност.

Трите жени са задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано дознание за престъпление по чл. 301 от НК, работата по разследването му продължава.