Ще има ефективни протестни действия на лекарите в България. Това гласува БЛС на извънредния конгрес на съюза.
195 члена гласуваха „за", двама „въздържали се". "Против" стачката нямаше.

Общонационалният протест на медиците ще се проведе на 15 октомври.
На 4 октомври болниците ще внесат исковете си за неизплатените им средства, а на 11 октомври ще се проведат регионални протести на лекарите, стана ясно още на конгреса.

Не се борим за повече пари, борим се да си вършим работата. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов при откриването му.

Припомняме, основните теми на срещата, обявени от БЛС, са две - обсъждане състоянието на здравеопазването в условията на финансов колапс и взимане на решение дали лекарите ще излязат на ефективен протест.

Лекарите поискаха главите на Дянков и Анна-Мария Б.
Още...

Близо 80 милиона лева месечно се падат за болнична помощ, посочи в началото на събора Райчинов и допълни, че това е около 80,2% от реално необходимото. Нещата опират до финансовото министерство, категоричен бе председателят на БЛС.

Той допълни, че според отчета на НЗОК 205 милиона лева е недостигът в касата. Финансовият министър Симеон Дянков е признал, че това е дефицитът и е казал, че е шокиран от цифрата.
На вчерашната среща на БЛС Дянков е предложил до 25 милиона лева да бъдат изплатени на болниците до края на юни месец 2011г., обясни председателят на БЛС.

Касата скъса всички болници от проверки, оплака се Райчинов. Той припомни обвиненията към здравните заведения за свръххоспитализации и големи харчове. Нищо от това не е подплатено с цифри и факти,изтъкна председателят на БЛС.

Той добави, че непрекъснатоима промени в МЗ и НЗОК. Приема се наредба след наредба, коя от коя по-недомислена, всичко това се оправдава с една дума - реформа. Под реформа явно се разбира ликвидиране на здравеопазването, коментира той.

Няма да увеличават заплатите в Спешната помощ
Още...

Райчинов изтъкна, че по темата здравеопазване се водят непрекъснато разговори с различни държавни институции. Видимо има разбиране, но действия няма, подчерта той.

Председателят на БЛС прогнозира още по-тежка ситуация в здравеопазването през следващата година. Средствата за здравеопазването през 2011г. възлизат на 1,8 милиарда лева, като това е нивото на финансиране на здравеопазването от 2003 и 2004г., посочи той.

Райчинов беше категоричен, че парите са здравеопазване са недостатъчни. Дошло е времето да разберем, че трябва да сме 30 000 като един човек, призова Цветан Райчинов лекарите.

С всяка година ще става все по-зле и като че ли единственият път е навън, каза още той.

Скандал на събора на БЛС предизвиква изненадващата поява на зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Той беше посрещнат с викове „У-у-у" и освирквания. „Кой го е канил този човек? Вън от България!" се чу още в залата.

Владислав Горанов обясни, че е отишъл на конгреса на БЛС, защото е бил упълномощен от финансовия министър да прочете писмо, изпратено от Дянков до лекарите. От думите му стана ясно, че финансовото ведомство обещава да осигури равномерно финансиране на здравеопазването в размер на 80 милиона лева месечно.

С всяка година ще става все по-зле и като че ли единственият път е навън.
Ц. Райчинов

Това предложение отново беше посрещнато с викове „У-у-у".

Председателят на БЛС не можа да укори бурята от емоции на лекарите и затова даде почивка. В крайна сметка Горанов бе буквално изгонен от събора.

След това, пред медиите, той коментира, че до края на 2010г. болниците ще получат 80 милиона лева месечно.Неразплатените 125 милиона ще бъдат разплатени през първото тримесечие на 2011г. от бюджета за следващата година. Припомняме, на вчерашната среща стана ясно, че тези 125 милиона трябва да бъдат разплатени до юни 2011г.

Ще вземем предвид при съставяне на разчета за бюджета 2011 тези 125 милиона лева, така че да не стигаме до настоящата ситуация, поясни Горанов.

Финансовото министерство обаче излезе с тежък ултиматум към болниците.

Предложения на БЛС:
- здравеопазването да премине на подчинение на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов като част от националната сигурност.
- еврокомисаря на Кристалина Георгиева да оглави кризисен щаб за българското здравеопазване, тъй като то е в бедствена ситуация.

Средствата ще бъдат разплатени само на тези лечебни заведения, които приемат новите правила на работа и сключат анексите, въвеждащи някакви правила, обясни Горанов. Запитан какво ще се случи с болниците, които не подпишат анексите, той отговори: Те могат да търсят правата си по законно установения ред.

На срещата БЛС получи подкрепата на Българския пациентски форум. На нас не ни е безразлично как се прибирате вкъщи и как сте на работа, посочи Теодора Захариева - председател на форума.

Имаме общи мечти. Остават милиметри страната да бъде разбита. От нас зависи дали ще спасим тези милиметри, допълни тя.
Захариева беше категорична, че нищо добро не очаква нация, която е неграмотна и болна. Тя призова лекарите да не отстъпват от исканията си. Според нея бюджет 2011 вещае още по-тежка година.

Професор Милан Миланов - национален консултант по донорство и спешна помощ, пък обяви, че ще организира съд на честта за лекари, които участват в настоящото управление.