Българският лекарски съюз е изненадан и дълбоко разтревожен от назряващия конфликт между Сдружението на медицинските фелдшери в България и Министерството на здравеопазв ането в лицето на неговия министър д-р Стефан Константинов.

Това се казва в писмо от председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, адресирано до шефа на сдружението на фелдшерите Александър Александров и цитирано от zdrave.net.

„Необходимостта от фелдшери в българското здравеопазване е доказана през годините и никой няма право да я омаловажава и неглижира, посочват още от БЛС. От там допълват: Нещо повече, похвални са усилията, които полагате за повишаване на квалификацията и по-нататъшното си усъвършенстване в професията. Това е най-ценното във вашите искания и е в интерес на пациентите. То е още една гаранция за живота и здравето на българските граждани, защото вашето съсловие е неизменна част от медицинската общност.

 „Наивно е да се твърди, че исканията ви са инспирирани от някакви политически мотиви. Но, както винаги, това е най-удобната формулировка, когато няма други аргументи", пише още д-р Райчинов.

В края на писмото си той уверява Александров, че българските лекари разбират проблемите, пред които са изправени, и застават изцяло зад справедливите искания на фелдшерите.

Припомняме, преди дни стана ясно, че близо 4 хиляди фелдшери у нас готвят ефективни протести от 1 юли заради неясния си професионален статут.