emaxpress
В няколко града се състояха протести на лекарите.

Най-силно днес недоволството си изразиха в Сливен. Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз, заяви, че всеки ден ще протестират медици от различен град. Той уточни, че протестите ще са щафетни и се очаква утре в тях да се включат лекарите от Бургас.

Над 200 лекари и медицински сестри от всички лечебни заведения в Сливен се събраха на организирания от Българския лекарски съюз и синдикатите протестен митинг. Той се състоя пред сградата на сливенската областна болница „Д-р Иван Селимински", съобщи БНР.

В приетата от протестиращите декларация до правителството и здравното министерство се поставят искания за категорични реформи в здравната система и премахване на делегираните бюджети.

Медиците настояват за справедливо разпределение на средствата за здравна помощ, здравното министерство да поеме ангажимента си към държавните болници, здравните вноски да се харчат само за здраве.

Лекарите се обявяват и за промени в закона за лечебните заведения, изплащане на сумите за извършени дейности, остойностяване и достойно заплащане на труда на лекаря и специалиста по здравни грижи според европейските стандарти.

„Искаме да кажем ясно за последен път, че не желаем да работим в продължаващата агония в здравеопазването, защото търпението ни се изчерпа", се посочва в декларацията. Протестите на медиците в Сливен ще продължат всеки ден до 15 ноември и ако от страна на управляващите не бъдат взети мерки, ще има стачка.

Лекари от Стара Загора също излязоха на протест. На заседание на Управителния съвет на Регионалния лекарски съюз е взето решение за всекидневни едночасови протести до 15 ноември.

От Регионалния лекарски съюз не разбират защо бюджетът на Здравната каса в София е увеличен със 110 процента, в Стара Загора със 17, в Сливен с 12, а в Русе, например, едва с 6%.

По данни на  БЛС от 1 милион здравно неосигурените у нас са достигнали 1 милион и 500 хиляди. В лекарските протести в Старозагорска област днес са се включили и болниците в Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово.

Част от лекарите в Смолян също изразиха недоволството си.