Национален протест организира БЛС срещу заобикалянето на договорното начало по отношение на НРД за следващата година, предаде Дарик радио.

Националният съвет на съсловната организация е взел решение за поредица от действия, които да разяснят на пациенти, лекари и политици, че служебното договаряне нарушава конституционните права в сферата на здравеопазването.

Лекарите ще разясняват на пациентите си защо не могат да ги лекуват както трябва през следващата година, а една от причините според лекарския съюз е, че един милион направления не са покрити с финансов ресурс и като цяло средствата за здравеопазване не са достатъчни.

В последния възможен ден - на 22 декември от НЗОК са представили на здравния министър проект за договор, който няма договорените с БЛС клаузи. От съсловната организация настояват касата да каже как ще процедира с договорите с изпълнителите за медицинска помощ след 1 януари.

През първия месец от годината БЛС ще проведе национален съвет съвместно с Асоциацията на медицинските сестри и ще информира и европейските структури за опита за подмяна на цялостния модел и заобикаляне на договорното начало. Това посочи председателят на съсловната организация д-р Андрей Кехайов.