В Несебър стартира обучението по програма „Мултикултурно здравеопазване за общопрактикуващи лекари и медицински сестри", информира zdrave.net.

То ще продължи до 7 октомври, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Бълария.

Обучението е организирано от CEEN Economic Project & Policy Consulting GmbH, Ltd и Националното сдружение на джипитата, по проект "Образователна и медицинска интеграция на уязвими малцинствени групи със специален фокус към ромите - Компонент 03: Здравеопазване" по Национална програма ФАР 2003.

Тридневната тематика е разнообразна и има за цел да запознае участниците с правата на пациентите и нормативната уредба в България и ЕС, със специфичните културни и поведенчески особености на ромското малцинство в България, с начините за комуникация в мултикултурна среда, какви са актуалните въпроси при предоставянето на основни услуги в областта на здравеопазването на малцинствата в България и др.

В резултат на обучението общопрактикуващи лекари от избраните пет области - София, Пазарджик, Враца, Кюстендил и Ямбол, ще добият практически умения как да бъде обслужвана ромската общност, какви са възможностите за достъп до здравни услуги чрез т.нар „здравни медиатори и мобилни единици" посредством местни инициативи, какви са начините и подходите за задълбочаване на доверието между здравните професионалисти и техните пациенти.

Екипът, който ще презентира и обучава е в широк състав - проф. Руснак, адв. Грозев, д-р Бразинова, д-р Малушякова, д-р Велкова, д-р Панайотов, г-ца Колова и др.