България е в челото на класацията по брой на инфаркти. Една от причините е липсата на профилактика, смятат лекари, цитирани от БиТиВи. За успокоение на пациентите инвазивната кардиология вече не е лукс дори за малките болници. Примерът е от Хасково, където пациентите с болни сърца получават помощ веднага.

При лечение след инфаркт първите 60 минути са решаващи. Именно заради това лекарите ги наричат златния час, който спасява живот. 75-годишната Недялка Георгиева получава за втори път инфаркт. Първия път я спасили на косъм, защото се наложило да бъде транспортирана в друг град. Втория път лечението дошло на 10-ата минута. Възрастната жена се оставила в ръцете на д-р Севдалин Топалов. Той е оперирал хиляди пациенти и за него интервенцията е рутинна. Въпреки това изненадите не липсват.

Цигарите, алкохолът и мазните храни са най-големият враг на сърцето. Статистиката сочи, че инфарктът по-често покосява мъжките сърца, но след определена възраст жените са по-застрашени. Лекарите отричат и много от митовете като например, че учестеният пулс убива много по-бързо сърцето. „Това са митове, че човек се е родил с определен брой удари на сърцето. Това не е вярно", уверява д-р Севдалин Топалов.

Най-лесният начин да установиш колко бързо бие сърцето е чрез измерване на пулса. Ако ударите са над 100, това натоварва сърцето, но не го убива. Ако обаче са под 40, със сигурност сърцето има нужда от ремонт, коментират специалистите.

Междувременно от Дружеството на кардиолозите в България съобщиха, че близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечносъдови заболявания.

Над 4 млн. души всяка година умират от сърдечносъдови заболявания в Европа. Основни проявления са коронарната болест на сърцето и инсултът. В България средно между 60 и 70 % от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания. Най-малко 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от тези болести могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане, съветват специалистите.