Ана Пенгезова - дъщеря на председателя на Софийския апелативен съд, депозира в деловодството на община Приморско декларация за отказ от правото си на строеж.

Документът е нотариално заверен и е вписан в службата по вписванията. Чрез него Пенгезова декларира отказ от отстъпеното й от предишния кмет Димитър Димитров право на строеж върху общински парцел.

„Магистратската" дъщеря не предявява претенции към община Приморско за връщане на платената цена за правото на строеж.

Кметът Лиляна Димова ще поиска от Агенцията по вписванията да бъде заличено името на Ана Пенгезова като носител на право на строеж върху общинския имот.

Доброволният й отказ от правото и на строеж е резултат от категоричната и твърда позиция на общинската администрация, коментира кметът на община Приморско.

Според Димова проблемът с вече построените сгради е по-сложен, но е ясно, че всички, които не се откажат от правото си на строеж, ще бъдат ответници по искове на общината.

От общината посочват, че декларацията е подадена след призива на кмета за доброволен отказ от учредените права на строеж и уреждане на отношенията чрез извънсъдебно споразумение. До момента на това предложение е откликнала единствено Ана Пенгезова.

В тази връзка от кметството допълват, че реакциите на останалите притежатели на спорните терени са разнопосочни.

Някои не търсят изобщо контакт с общинската администрация, други, между които дъщерята на върховния съдия Генков, вече са поискали да купят по пазарни цени терените, върху които са построили своите сгради.

Единствено Деница Урумова оспорва позицията на община Приморско. Тя е подала жалба против заповедта на кмета, с която й се отказва издаване на удостоверение за степен на завършеност на сградата.

За постройката на Урумова е започнала проверка за законосъобразността на строежа и временния път до него. Предстои да бъде издадена и евентуална заповед за премахване при констатирани нарушения. Първият иск срещу Деница Урумова ще бъде предявен в съда до края на настоящата седмица.

Припомняме, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с имотния скандал в Приморско.