Заплатите на магистратите и съдебните служители се увеличават със задна дата от 1 януари. Процентът увеличение е 13%, според решението от проведеното днес Общо събрание на двата съвета - Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. В проекта за бюджет на съдебната власт за 2024 г. ВСС беше предвидил ръст на заплатите с 12 на сто.

Кадровиците одобриха и ръст на парите за ранг.

С тази актуализация основните възнаграждения на върховните съдии и прокурори и на следователите от Националната следствена служба стават 7813 лв. при сегашните 6914 лв.

Магистратите на апелативно ниво ще получават 6464 лв. (сега 5720 лв.). Съдиите и прокурорите на окръжно ниво в столицата ще вземат 5780 лв. (5115 лв.), а възнаграждението на колегите им от останалите окръжни съдилища и прокуратури става 5344 лв. (4729 лв.).

Заплатите на магистратите от Софийския районен съд и от Софийската районна прокуратура ще бъдат 4694 лв., вместо сегашните 4154 лв., а на колегите им от страната - 4216 лв. при 3731 лв. сега.

Възнагражденията на младшите магистрати също се увеличават и те вече ще получават 3928 лв. - досега вземаха 3471 лв.

Освен на основните възнаграждения, има увеличение с 13% и на парите за ранг. Така за първи ранг магистратите ще получават 410 лв. вместо 360 лв., за втори - 570 лв. при 500 лв. сега, а за трети - 640 лв. вместо 570 лв.

Магистратите и служителите ще получат и по 4518 лв. за представително облекло.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, направи опит да избере свой представляващ. До тази стъпка се стигна след промените в Конституцията.

ВСС възрази на бюджета за 2024 г., който предлага Асен Василев

ВСС възрази на бюджета за 2024 г., който предлага Асен Василев

Пленумът иска целево от бюджета средства за медиация и системата за разпределение на дела

Още от рано сутринта в Съдийската колегия започнаха спора по повод номинациите за представляващ, какъвто трябва да бъде избран. Спорът премина на няколко етапа, с почивка за участие в Общото събрание, и след това още две почивки. Номинирани бяха Боян Магдалинчев, който и в момента изпълнява тази функция, както и Олга Керелска и Атанаска Дишева (от Кояджиков), макар че и двете определиха номинациите си провокация и дори подигравка. Според самия Кояджиков през годините работа на този съвет двете са имали деструктивно поведение, а отказът да приемат номинацията е отказ да поемат отговорност.

В рамките на обсъжданията се стигна до обвинения за "злостни и манипулативни внушения" по отношение на неговата кандидатура и "обругаване по политическа заръка", за задкулисно вземане на решения, припомняне на стар скандал за ведомствени жилища, за тайни банкови сметки, намеци за политически връзки и други.

Въпреки нееднократните призиви на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова към кадровиците да се придържат към предмета на обсъждане без лични нападки и обиди, в заседанието на магистратите се чуха неприкрити обвинения за политически поръчки, задкулисни решения и шиканирания на процеса, намеци за политически връзки, тайни банкови сметки, включително и припомняне на стар скандал за ведомствени жилища и недовършени проверка, а и използване на медии за раздухване на скандали. Председателят на ВКС Галина Захарова предупреди дори в един момент колегите си, че "ако не успеем да се справим с тази задача, тогава очевидно всички трябва да си тръгнем, защото участието в този орган става напълно безсмислено".

Стигна се и до момент Магдалинчев да оттегли номинацията си обиден от определени изказванията, но след поредната почивка, в която нямаше излъчване на заседанието, той отново бе номиниран от Боян Новански и съответно избран. Един от аргументите бе, че за краткия период на съществуване на тази колегия, няма нужда да има промени.

Именно това бяха и последните критики на Атанаска Дишева, която заяви, че неведнъж е имала усещане, че решенията всъщност се вземат преди да заседанията и преди те да бъдат обсъдени от колегията и ВСС. Днешното решение за избор на представляващ също вече е взето, според Дишева, преди да бъде гласувано.

Дишева посочи още, че Магдалинчев не е представител на съдиите. Тя поясни, че през последните години с изменения в Закона за съдебната власт и в Конституцията се увеличава ролята на съдийското самоуправление, което във ВСС се изразява чрез членовете, избрани от съдии. А Магдалинчев бил номиниран от политическа сила, която и в момента е във властта.

Олга Керелска също смята, че изборът не е оправдал очакванията на съдийската общност за промяна на работата на Съдийската колегия и ВСС. Керелски също така преди обсъжданията посочи, че в кабинета на представляващия се събира група колеги, което създава впечатлението, че важните решения не се взимат тук, а на друго място и просто се осъществява трансфер на решения. Керелска критикува Магдалинчев и за липсата на прозрачност в работата на съвета, което би трябвало да се случва пред обществото.

Даниела Марчева, която също заяви, че няма да подкрепи Боян Магдалинчев, защото е допуснал много грешки и се е получило превратно упражняване на правомощия. Като пример посочи пропуски във връзка с избора на състави на различни комисии. Именно тя се позова на публикации в медиите, свързани с магистрати, които не са декларирали банкови сметки и името на Магдалинчев е било на първо място. Марчева каза, че той не дал обяснение по въпроса, предположи, че това вероятно е някаква спекулация, но чисто имиджово било добре нещата да се обговорят. След нейните думи Галина Захарова прекъсна заседанието, което по някое време бе и възобновено с оттеглянето на Магдалинчев и номинация от негова страна на Дишева, но по-късно, след поредна почивка, Съдийската колегия си избра представляващ с 8 гласа "за" и двама "против" - на Дишева и Марчева.

Предишния ден Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра за представляващ Стефан Петров.