Състав на Софийски градски съд председател Лада Паунова остави без уважение молбата на подсъдимите Николай Маринов-Малкия Маргин, Стефан Рангелов и тяхната защита за промяна на сега съществуващата най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража" в друга по лека.


Тъй като срещу тях са повдигнати тежки обвинения за извършване на обществено-опасни престъпления, в това число и на посегателство върху правни обекти със степен на защита, съществува опасност, ако мярката за неотклонение „задържане под стража" бъде променена в „домашен арест", двамата подсъдими да се укрият и да извършат нови престъпления.

В началото на днешното съдебно заседание съдът уважи молбата, предложена от защитата на Николай Маринов, инициирана от самия подсъдим, майка му Соня Маринова да бъде конституирана като защитник по делото.

В пледоариите си двамата прокурори Николай Кокинов и Роман Васлиев припомниха обществено опасните престъпления, в които са обвинени двамата подсъдими, които налагат продължаване на мярката за неотклонение „задържане под стража".

От своя страна защитата на обвиняемите изложи своята контратеза, обоснована на обстоятелството, че двамата подсъдими от 1 година се намират в ареста, тоест, определеният от закона срок за задържане е нарушен с 6 месеца.

Адвокатът на Малкия Маргин, Людмил Рангелов припомни, че след задържането на неговия подзащитен е настъпила промяна в социалното му положение, а именно - той е сключил брак и вече има семейни отговорности.

От друга страна, продължи Рангелов, съществуват икономически причини да бъде променена мярката за неотклонение задържане под стража с друга по-лека, тъй като върху неговият клиент тегне заплахата за запорирането на сметки и конфискация на имущество по закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Адвокатът допълни, че най-основателната причина, която налага промяна на мярката за неотклонение, е здравословното състояние на Николай Маринов, който страда от хипертония - изключително опасна за живота болест, особено при затворнически условия.
Маринов е достигал критичните за живота стойности на високо кръвно налягане- 240, уточни Людмил Рангелов.

Маргина потвърди казаното от неговия адвокат като се оплака от „меко казано формалното отношение на затворническите лекари" към него.
Предписан му бил диазепам за смъкване на кръвното налягане и бил изпратен обратно в ареста.
Той подчерта, че трябва да е луд, за да се укрие и да извърши ново престъпление.
В състояние като моето, продължи той, когато съм обвинен в извършването на такива тежки престъпления, аз не само няма да извършвам нови престъпления, но няма да смея и да паркирам неправилно, уточни той.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.