Омбудсманът Мая Манолова и потребителски организации внесоха в Софийския административен съд жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за увеличение на цената на природния газ с близо 30%.

Според Манолова решението на КЕВР е незаконосъобразно, защото са нарушени процесуалните правила. Процедурата не съответствала на целите на закона.

Мая Манолова изтъкна, че не е било проведено обществено обсъждане.

"Става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, така че би следвало заинтересованите страни да бъдат включени в общественото обсъждане", изтъкна общественият защитник.

Вместо това, по думите й, имало имитация на открито заседание на КЕВР, на което било съобщено решението. Манолова изтъкна, че липсват аргументи защо в България цената на природния газ скача с почти 30%, след като на световните пазари повишението е с 15%.

БСП атакува в съда увеличението на цената на газа

БСП атакува в съда увеличението на цената на газа

Нинова не изключва в НС отново да има комисия за наблюдение на КЕВР

Мая Манолова подчерта, че заради липсата на мотиви няма как да бъде проследено дали решението е съответно на цената по търговския договор между "Газпром" и "Булгаргаз".

"Напомняме на пишман регулатора, че съгласно Закона за енергетиката, има ангажимент да съблюдава баланса между интересите на енергийните дружества и българските граждани като потребители", подчерта Манолова.

Тя изтъкна още, че КЕВР дава личен пример за всички останали в държавата как драстично да се увеличават цените заради повишението на цената на природния газ. Омбудсманът внесе жалба, тъй като смята, че решението на КЕВР е удар върху българските домакинства. Манолова изрази надежда в бързи срокове делото да бъде разгледано предвид обществения интерес.

30% скок на цената на природния газ

30% скок на цената на природния газ

КЕВР одобри увеличението от 1 април

Тя внесе жалбата заедно с представители на Федерацията на потребителите в България и на гражданско движение "Днес".

Емил Георгиев от федерацията на потребителите заяви, че след административния съд ще внесат жалбата и в "пишман регулатора".

"В близките един-два дни ще разберете още нещо от Федерацията на потребителите за едни безумни нарушения и от "Булгаргаз", и от "Топлофикация", заключи Георгиев.