Общественият защитник Мая Манолова изпраща просветния министър Меглена Кунева в детски интернат.

Омбудсманът събра министъра на правосъдието, представители на МВР, ДАЗД и редица организации, за да потърси най-доброто решение за детското правосъдие.

Общественият защитник сподели, че темата за детското правосъдие за нея е много важна. Изключително съм притеснена, че правосъдната ни система е непригодна да отговори на нуждите на децата в конфликт със закона, подчерта Манолова.

Страната ни е единствената държава, в която малолетни се оказват зад решетките за нарушения, за които възрастните не биват санкционирани.

У нас бедността се наказва, недоволна е Мая Манолова и изтъкна тежкото положение в интернатите. Трябва да се подобри материално-битовата среда, здравеопазването, образованието, настоя общественият защитник.

В годините проблемите са констатирани от предишните обществени защитници, но нищо не е направено. Децата са все така гладни и мръсни и извън учебните стаи, каза Манолова. В интернатите тя вижда нови момичета, които проституират за 5 лева.

Омбудсманът посъветва съветника на министъра на образованието да отиде в интерната в Драгоданово. Той също бе в залата, където се проведе дискусията и сподели, че е ходил там. И хареса ли ви, попита го ядосано Мая Манолова и допълни: „Тогава министърът на образованието да отиде за три дни там.”

Омбудсманът е притеснена, че бавно ще се случи реформата на правосъдното ведомство по темата. Затова тя настоя за национален план за задействане на закриването на интернатите.

Мая Манолова се закани още днес да напише писмо до МОН домът в Драгоданово да бъде незабавно закрит. Тя е категорична, че държавата ще намери начин да се погрижи за тези 26 деца от интерната.

Манолова ще настоява да се намери работа на квалифицираните хора, които работят в интернатите. Тя вече се е свързала с плевенския бизнес за осигуряване на нормална храна за децата в Керек, тъй като те било недохранени.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева на свой ред посочи, че е жалко, че в 21 век страната ни осъществява детско правосъдие по закон от 1958 година. В интернатите децата са лишени от свобода, по думите й.

Децата в интернатите са 205. 51 от тях са малолетни. Захариева вижда изход в това провинилите се деца да се настанят в приемни семейства, които да бъда специално обучени в грижата за малките правонарушители.

Домът в Бойчиновци обаче няма да се закрива, тъй като там се настаняват най-тежките случаи.

Правосъдното министерство също иска национален план за реформата в детското правосъдие.
Манолова и Захариева атакуваха другите институции като МОН и МТСП, че бягат от отговорност по темата.

От неправителствения сектор изразиха готовност да подкрепят мисията на омбудсмана и министъра на правосъдието.