САС потвърди определението на СГС и постанови мярка „домашен арест" за Красимир Маринов-Големия Маргин.

Съдът отхвърли две искания на прокуратурата - за засекретяване на делото и за назначаване на допълнителна съдебномедицинска експертиза за Красимир Маринов с изричното участие на неврохирурзи и невролози.

Адвокатът на Маргина:
Разликата между истина и измислицата е, че измислицата трябва да бъде правдоподобна. Тази, която ви се предлага - не е.

Според съда допълнителна експертиза не е необходима и такава се назначава, когато заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза не е пълно и ясно.

 

Според прокуратурата, ако Красимир Маринов остане под домашен арест, има опасност да извърши ново престъпление, използвайки интернет, телефон или други средства за комуникация, до които в момента има достъп.

Освен това според прокуратурата операцията, която трябва да претърпи Големия Маргин не е наложителна, тъй като не е животоспасяваща.

Адвокат Трендафилов от своя страна заяви, че ако Големият Маргин не се лекува, може да получи трайни увреждания, които стават нелечими. Той препоръча на прокуратурата да не използват тематични разпечатки от интернет. По думите на Трендафилов Красимир Маринов има всички вноски за здравни осигуровки и те ще покрият необходимите разходи по операцията.

Адвокат Трендафилов завърши с една сентенция: Разликата между истина и измислицата е, че измислицата трябва да бъде правдоподобна. Тази, която ви се предлага - не е.

Според съда, ако мярката за неотклонение на Красимир Маринов бъде изменена в по-лека от домашен арест, няма да могат да се преодолеят опасностите от извършване на друго престъпление.

Съдиите сметнаха, че тази мярка е адекватна, тъй като при повече от половината период, в който е бил задържан, той е прекарал в болница. Освен това изготвената вече комплексна експертиза е категорична, че през последните 5 месеца дисковата херния на Големия Маргин прогресира и е необходимо лечение по оперативен път. В такова състояние не се позволява оставане в ареста.

Дали обаче Големият Маргин ще се лекува чрез операция или ще предпочете масажи и физиотерапия, е негово право на личен избор.

Иначе нито един от подсъдимите на присъства в съдебната зала днес.

Припомняме, днешната мярка в САС бе по делото за организирана престъпна група са разпространение на наркотици.

По обвинението срещу Маргините за подбудителство и участие в организирана въоръжена престъпна група, която е била създадена с цел подготовката на убийства, миналата седмица СГС оневини Красимир и Николай Маринови.