"Убеди ме, че съм в някакъв списък, който трябва да си плащаме, трябва да финансираме партията. Бяхме задължени да го правим, защото иначе имаше и думите: "ще ви съсипя бизнеса, приключва мача за вас и т.н.".

Това заяви мъжът, който твърди, че е дал четири тона суджук на бившия вече депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, предаде bTV.

Припомняме, че днес депутатите гласуваха оставката на гербера Живко Мартинов, прочул се с аферата със суджуците за премиера Бойко Борисов.

Той сам подаде заявление да напусне законодателния орган, след като прокуратурата поиска да го разследва за оказан натиск върху бизнесмени.

В четири случая Живко Мартинов е поискал от търговец, който е собственик на магазин, на месопреработвателен цех и на други търговски дейности да му бъде предаден по един тон суджук. Общо поискал 4 000 килограма суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе "Елена".

Въпросният суджук, предоставян на четири пъти по един тон, е на обща стойност 45 хиляди лева.

Според обвинението всички, които досега са оказвали съдействие на разследването, са заплашвани и подложени на натиск.

Според свидетеля на обвинението, чиято самоличност не се разкрива по негово настояване, историята със суджука започва през 2011 година. Тогава Мартинов, по това време лидер на ГЕРБ в Добрич, го посещава.

Мартинов поискал суджук, който по думите му бил за премиера Бойко Борисов.

"И искаше да бъде направен по определена рецепта от него, как да бъде направен, защото суджука е за еди кой си, ако не му харесал суджука, после всички сме умрели", споделя още свидетелят.

След три години бизнесменът решил да откаже да изпълнява поръчките и Мартинов изпълнил заплахите си.

"Написаха ни актове от НАП и направо ни разбиха. Приключих с бизнеса. Хората, които работиха във фирмата останаха на улицата и това е"., признава той.

Свидетелят твърди, че не е подавал сигнал до нито една институция, защото Мартинов контролирал всички институции в областта. "До когото и да пусна, бумерангът ще се върне с десет пъти по-голяма сила върху мене", коментира той.

Кирил Костов, подал сигнал до главния прокурор по случая твърди, че и семейството му е сред потърпевшите. Заведение на съпругата му е затворено след проверки от Агенцията по храните.

"Впоследствие съдът отмени заповедта на г-жа Брайкова, директорката на агенцията по храните. Въпросната г-жа Брайкова е назначение на г-н Живко Мартинов, поне по негови твърдения. И ред други началници на държавни институции, той твърди че се негови назначения и изпълняват неговата воля", казва Кирил Костов.

В Областната служба по безопасност на храните тече проверка от Инспектората на министерството на земеделието.