Съдът промени мярката за неотклонение на първия машинист Димитър Михнев, управлявал влаковата композиция, която дерайлира в Хитрино, съобщиха от Апелативния съд във Варна. Той трябва да внесе парична гаранция от 10 хил. лева и тогава ще излезе от ареста.

Идентифицирана е и последната жертва от Хитрино

Идентифицирана е и последната жертва от Хитрино

45-годишният Бедри Юсуфов от село Тимарево

Шуменската прокуратура искаше да бъде задържан и втория машинист Радослав Петков, но магистратите решиха, че отговорността му с тази на първия машинист не е солидарна. Тя му е вменена, само ако нещо се случи с първият машинист.

Две години държавата ще помага на Хитрино

Две години държавата ще помага на Хитрино

На 14 декември са преведени пари на община Хитрино

От адвокатите по делото, както и по време на обсъжданията, стана ясно, че отново основната причина за инцидента в Хитрино остава превишената скорост, която е била допустима за този район 40 километра, а е била превишена двойно - на 78 или 80 километра. Второто предположение за оставена включена пета стрелка, все още не потвърдено окончателно, тъй като не е направена съдебно-техническа експертиза. 

Именно поради два пъти по-високата скорост на композицията при преминаването през Хитрино е станало възможно изместването на железния път между двете стрелки.

На делото не присъства Димитър Михнев, а Радослав Петков отказа коментар пред медиите, но благодари за решението.

За краткия период от време след инцидента и до 22 декември, когато е бил задържан под стража, обвиняемият Димитър Михнев на 3 пъти е участвал доброволно в различни процесуално-следствени действия, въпреки, че в следствие на преживения шок от инцидента е предприел активно лечение в Център за психично здраве в Русе.

Заради сложността на казуса адвокатите също се въздържаха от коментари на този етап.

Назначават безработни за разчистване на срутените къщи в Хитрино

Назначават безработни за разчистване на срутените къщи в Хитрино

Нови общински служители ще помагат на хората

Припомняме, на 10 декември цистерна с пропилен се обърна на гарата в Хитрино, избухна пожар и взрив. Седем души загинаха, а 26-ма пострадаха. Повече от 50 къщи и сгради в селото са били частично или напълно разрушени.

Кметът на Хитрино Нуридин Басри съобщи, че и през празничните дни екипите от конструктори са извършвали огледи и са описвали щетите и разрушенията.