Група маскирани пребиха четирима пътници в трамвай, движещ се по маршрута на линия номер 20. Инцидентът е станал на предпоследната спирка преди гара "Искър".

Нападнатите са пътували за протеста в Бусманци, който се провежда пред дома за временно настаняване на чужденци.

ПОСЛЕДНО:
Шестима мъже са арестувани за побоя в трамвай в столицата, съобщиха от полицията.

Нападателите са били 15 души, част от тях маскирани с качулки. След инцидента са се разбягали.

Пострадали са четири момчета и едно момиче, които са откарани в Окръжна болница и "Пирогов", съобщи БНР. Приетият в Пирогов - 17-годишият Д.П., е настанен в детската противошокова зала. Момчето е с фрактура на ляв лакът, лява ключица, и кост на лявата длан, както и рани по главата. Предстои му операция на ръката, уточниха от лечебното заведение.

От Окръжна болница потвърдиха, че останалите нападнати са настанени при тях, но отказаха повече информация, като уточниха единствено, че те не са в тежко състояние.

Ватманът на мотрисата не е ранен. Сигналът за случило се е постъпил в 10,30ч. на спешния телефон 112.

По-късно, пред „Пирогов", приятелка на нападнатите, даде подробности за случилото се.

Наши приятели са нападнати от 15-20 човека, потвърди Катя. Групата, в която тя била, закъснявали малко и това ги спасило от агресивната проява на маскираните.

Това не е първото нападение и то е на политическа основа, категорична бе Катя. Тя обясни, че на 6 януари тази година един от сега нападнатите е причакан пред дома му и е пребит.

Тогава момчето подава жалба, разпознати са и част от нападателите. Реакция от органите на реда няма. На 1 май 2009г. се случва поредният побой. Тогава се стига до съд, като само един от нападателите е осъден по бързата процедура. Резултатът не е налице.

Очевидно тези хора продължават да нападат, коментира Катя. От това, което тя знае от приятелите си, маскираните днес са били въоръжени с палки и тръби.

Момичето изтъкна, че приятелите й в трамвая с нищо не са ги предизвикали.

Тези групи не са случайни, не са хулигани, които се чудят кого да нападнат. Те са политически организирани, фашистки крайно десни групи, които нападат разни активисти, посочи още момичето.

Хората, които се нахвърлят на протестиращи, по думите на Катя, имали навика да заснемат побоищата и да ги качват после в интернет.

Момичето настоява най-после органите да предприет адекватни мерки срещу подобни прояви. Прокуратурата отказва да приеме организирания характер на тези нападения, обясни още тя.

Катя каза още, че полицията е реагирала бързо и адекватно, докато линейката се е забавила.

Иначе, на протеста в Бусманци присъстващите изразяват несъгласие с практиките на незаконно и произволно задържане на чужденци в дома.

Те настояват и за приемане на добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните имигранти, така че те да имат достъп до образование, здравеопазване, възможност за легален труд и защита на правото на личен и семеен живот.

По време на протеста, пребиващите в дома са се показали по прозорците и са започнали да скандират „Свобода".

Митингът се организира от инициативен комитет в състава на който влизат Иван Кулеков, Виктор Лилов, Светла Енчева и други.

По-късно следобед бяха задържани 6 души, заподозрени за побоя. 27-годишен мъж е открит в дома му на ул. "Цар Иван Асен". Той е криминално проявен, регистриран за притежание на незаконно оръжие и за две хулигански прояви.

Предстоят разпити, които ще установяват тяхната съпричастност към престъплението.