Мъж почина пред Центъра за спешна помощ в Самоков, съобщи БНТ. Лекар в спешния център в този момент не е имало, тъй като е бил на адрес в линейка с друг пациент, който също е бил в тежко състояние, наложило се е да бъде закаран в болница в София.

Медицинската сестра, която е била в спешния център, е подала сигнал в болницата. Всичко това е отнело около 7-8 минути. Слязъл е лекар, който се е опитал да реанимира човека, но без успех и мъжът е починал.

В многопрофилната болница в Самоков няма спешно отделение и това създава проблеми на спешния център.

От здравното министерство заявиха, че започва проверка по случая.

Пиян пациент нападна фелдшер в Момчилградско

Пиян пациент нападна фелдшер в Момчилградско

Агресорът е задържан

От Министерството на здравеопазването по-късно през деня уточниха, че МБАЛ - Самоков има издадено разрешение за осъществяване на лечебна дейност № МБ-253/17.08.2016 г. И според него осъществява дейност Спешно отделение с първо ниво на компетентност.

Лечебното заведение е трябвало до края на 2017 г. да подаде заявление и приведе дейността на спешното си отделение с новия медицински стандарт "Спешна медицина".

До настоящия момент в МЗ няма информация за предприети административни действия от ръководството на МБАЛ - Самоков за подаване на заявление и документи за промяна в обстоятелствата на издаденото разрешение за осъществяване на лечебна дейност, с оглед спазване срока за привеждане в съответствие на разкритото Спешно отделение с изискванията на стандартите по спешна медицина.

Това означава, че към настоящия момент МБАЛ Самоков има сключен договор за оказване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, с който болницата се задължава да оказва диагностика и лечение на спешно болен пациент по искане на дежурния екип от филиала за спешна медицинска помощ. Такъв договор болницата е имала и през 2021 г.