59-годишен мъж е задържан вчера от полицията в Кюстендил за упражнено домашно насилие, след като е удрял съпругата си с тесла по главата, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Случката се разиграла в дома на семейството в града. Органите на реда са иззели от жилището законно притежавана пушка с боеприпаси и пистолет.

От полицията информират и за случай на домашно насилие в Бобов дол вчера. Мъж на 39 години е нанесъл на жена си лека телесна повреда в семейното им жилище на 10 март. За случая е уведомена прокуратурата.

Нова телевизия посочва, че побоят в Бобов дол е заснет от дъщерята на насилника и пострадалата. Момичето направило клипа, за да помогне на майка си. То го пратило на баба си, която го публикувала. Възрастната жена разказва, че над дъщеря й е упражняван системен тормоз. На видеоклипа се вижда как мъжът удря съпругата си и блъска главата ѝ в стена и във врата.

По двата случая са образувани досъдебни производства. Уведомена е и прокуратурата.

Баща би дъщеря си с маша и дървена сопа във Вакарел

Баща би дъщеря си с маша и дървена сопа във Вакарел

15-годишното момиче е под полицейска закрила

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура в Кюстендил ръководи разследването по общо три новообразувани досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За задържания в областния град 59-годишен мъж наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните данни по случая за достатъчни за привличането му като обвиняем по чл. 131, ал.1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 1 от НК, като и по чл. 144, ал. 3, т. 3, вр. чл. 144, ал. 1 от НК.

В рамките на разследването е установено, че на 11 март 2024 г. мъжът с инициали В.А. е причинил телесна повреда на съпругата си в къща в Кюстендил, а ден по-рано той заплашил да я убие.

Предстои днес на мъжа да бъде предявено постановление за привличането му към наказателна отговорност и да бъде постановено задържането му за срок до 72 часа.

За 7 години влиза в затвора мъжът, отвлякъл и пребил жената, с която живеел във Варна

За 7 години влиза в затвора мъжът, отвлякъл и пребил жената, с която живеел във Варна

Освен това той заплашил да убие жената и майка й

Под ръководството на Териториалното отделение в Дупница към Районната прокуратура в Кюстендил се водят две нови досъдебни производства, образувани за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Едното от тях е за побоя в Бобов дол. Престъплението е класифицирано по чл. 131, ал. 1, т. 5а от НК. Пострадалата жена с инициали Т.А. е разпитана. 

Установява се местонахождението и на лице, спрямо което е получен сигнал, свързан със закана с убийство - престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. На 11 март 2024 г. жена с инициали Е.Н. получила чрез мобилното приложение WhatsApp съобщение със закани срещу нея от мъжа, с когото от години съжителства на семейни начала - С.И. (на 52 години). Освен това тя намерила чук пред вратата на общото им жилище в село Бистрица, община Дупница.

Действията по разследването по досъдебните производства продължават под надзора на прокуратурата.

Впоследствие Нова телевизия съобщи, че 39-годишният мъж, бил жена си в Бобов дол, е задържан в София.

От държавното обвинение информират и за 48-годишен мъж, който е привлечен към наказателна отговорност от Софийската районна прокуратура на неизпълнение на заповед за незабавна защита от домашно насилие.

Мъж преби и заплаши с убийство майка си в София

Мъж преби и заплаши с убийство майка си в София

45-годишният е привлечен към наказателна отговорност

Около 2 часа на 10 март 2024 г. в блок в ж.к. "Люлин" в София обвиняемият с инициали Ю.Г. нарушил заповедта, с която се задължава да се въздържа от насилие спрямо 70-годишната си майка и да не я доближава на по-малко от 200 метра. Той обаче отишъл пред апартамента на майка си, тропал по вратата, удрял с ръце и крещял.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода". Мъжът е задържан за срок до 72 часа. Днес е внесено искане в съда зда мъ бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".