25-годишен мъж е с условна присъда след преследване, закани и заплахи, съобщи прокуратурата.

На 23.02.2017 г., в периода от 8.50 до 9.00 часа в гр. София, на автобусна спирка по линия 285 в районите на площад "Лъвов мост", "Сточна гара" и "Мелницата" в ж.к. "Хаджи Димитър", в условията на продължаващо престъпление младият мъж трикратно се е заканил с убийство на И.И.

Той е изкрещял "Ще те заколя!" и правел жестове с показалеца на дясната си ръка около врата си.

Към 9 ч. спрял лекия си автомобил пред автобус № 285, застанал пред него и извадил от вътрешния джоб на якето си неустановен тъмен пистолет и го насочил към И.И. и направил знак все едно ще стреля.

Той паркирал автомобила си на автобусна спирка на пл. "Лъвов мост". След като слизащите от автобуса пътници му направили забележка, той започнал да псува И.И. и останалите.

Осъденият тръгнал към И.И. и след като той се качил отново в автобуса, той тръгнал по автобуса, като засичал всички автомобили по пътя си, присветвал многократно къси и дълги фарове и свирел постоянно с клаксона. През цялото време той шофирал агресивно и опасно. Когато автобусът спрял на спирка "Мелницата" в ж.к. "Хаджи Димитър", той отново извадил от вътрешния джоб на якето си неустановен тъмен пистолет и го държал в ръката си, като демонстрирал явно неуважение към присъстващите.

25-годишният мъж е признал вината си за двете престъпления и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е осъден условно за срок от 5 години, ако извърши престъпление може да влезе в затвора за 2 години. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от 2 години.

Присъдата не подлежи на обжалване.